wtorek, 27 marca 2012

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

O łazankach słyszałam wiele, ale nigdy ich nie jadłam. Połączenie makaronu, kapusty i grzybów, takie proste a takie dobre i sycące. Do kapusty przekonał się nawet mój mąż - żołnierz, który miał lekką traumę na tym punkcie. Danie mu tak smakowało, że z radością pozmywał naczynia ;)


Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 400 g makaronu łazanki
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę pokroić, wrzucić do dużego garnka i zalać dwiema szklankami wody. Delikatnie posolić, popieprzyć i dodać majeranek. Gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na patelni. Gdy pieczarki zmiękną posolić i popieprzyć. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do miękkiej kapusty dodać pieczarki oraz makaron. Wymieszać dokładnie i doprawić w razie potrzeby.
Smacznego.


Wpis dodaję to akcji "Makarony Świata"


1 komentarz:

  1. Uwielbiam łazanki. Ostatnio za mną chodzą, dawno ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń