piątek, 27 kwietnia 2012

Kotleciki ryżowe

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, zarówno z dietami jak i sposobami odżywiania się. Jestem zdania, że wszystkiego trzeba spróbować. Kotleciki ryżowe to danie wegańskie, ale naprawdę bardzo smaczne oraz delikatne. Polecam każdemu niezależnie od tego jak się odżywia. 
Przepis znalazłam na tej stronie.


Składniki:
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 mała cebula
  • garść pestek dyni
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz 

Do miski wsypać płatki owsiane i zalać je gorącą wodą do poziomu płatek (tak aby mogły wchłonąć całą wodę). Ryż ugotować, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni, wystudzić (można ten krok pominąć). Wystudzone płatki i ryż wymieszać z cebulą, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki, tak aby powstała jedna masa. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z masy formować małe kulki i lekko je rozgnieść (im chłodniejsza masa tym lepiej będą się kleić oraz formować). Obtoczyć w bułce tartej lub otrębach pszennych i usmażyć z obydwu stron na rumiano. 
Smacznego :) 


czwartek, 26 kwietnia 2012

Mizeria

Po tych słodkich pysznościach dzisiaj coś lżejszego ;) Mizeria to fajny dodatek do obiadu, zwłaszcza młodych ziemniaczków z koperkiem (rozmarzyłam się). U nas młodych ziemniaczków nie było, ale była pyszna mizeria, która kojarzy mi się z latem, słońcem i świeżymi warzywami :)


Składniki:
  • ogórek zielony
  • 2 łyżki śmietany 18 % lub 22 %
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sól, pieprz
  • pokrojony drobno szczypiorek


Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do miseczki i posypać solą. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z jogurtem, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Masę jogurtową dodać do ogórków, wymieszać i ozdobić szczypiorkiem. 
Smacznego :)

środa, 25 kwietnia 2012

Sernik czekoladowy

Mojemu mężowi tak posmakował wcześniejszy sernik, że poprosił mnie o następny. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. W internecie jest mnóstwo przepisów na taki sernik, jednakże coś mi w nich zawsze nie pasowało. Mój przepis jest eksperymentem, ale bardzo udanym :) Sernik wyszedł pyszny, ciężki ale kremowy, nie za słodki.


Składniki:
Na spód:
  • 200 g ciastek z czekoladą (u mnie wafelki kakaowe w czekoladzie
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kako
Na masę serową:
  • 600 g mielonego sera (u mnie wiaderkowy)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 180 g gorzkiej czekolady (ja dałam deserową więc zmniejszyłam ilość cukru)
  • 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru (ja dałam 1/2)
  • 1 łyżka kakao
Na polewę:
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciastka rozkruszyć blenderem i utrzeć z masłem oraz kakaem. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypać do formy i ugnieść ręką, by wypełniła całą powierzchnię spodu oraz boki. Formę wstawić do lodówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Za pomocą miksera połączyć ze sobą ser, żółtka, jajka, śmietanę, cukier oraz kakao. Nie miksować za długo, jedynie do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać masę serową łyżką. Formę z masą ciasteczkową wyjąć z lodówki i wylać na nią ser.

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do 1 godziny. Sernik ostudzić. Składniki na polewę umieścić w garnuszku i podgrzewać jedynie do rozpuszczenia się składników. Wylać na sernik i rozprowadzić po wierzchu. Ja swój udekorowałam dodatkowo posypką.
Sernik wstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego :)




Inspirowałam się tymi przepisami: KLiK oraz KLiK

wtorek, 24 kwietnia 2012

Krokiety z mięsem

Kolejna propozycja dania obiadowego i kolejne krokiety, tym razem z mięsem, które (uwaga!) przyrządzał samodzielnie mój mąż. Dosyć niechętnie, ale wpuściłam go do mojego królestwa, czyli kuchni, aby przygotował farsz, co uczynił z wielką radością. Ja przygotowałam ciasto i zrobiłam całą resztę. Nasze wspólne krokiety wyszły bardzo smaczne i sycące :)


Składniki:
Na naleśniki (z podanych proporcji wychodzi duża ilość naleśników):
  •  400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • torebka majeranku
  • sól, pieprz
  • mały koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
Na panierkę:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Najpierw przygotować ciasto na naleśniki, miksując ze sobą wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 30 minut.

Cebulę pokroić bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulą zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć ok 15 minut. Wsypać 3/4 torebki majeranku, sól, pieprz a na koniec koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i smażyć ok. 5 minut.

Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na nie farsz i zawijać w krokiety. 

Każdego krokieta panierować w jajku roztrzepanym z mlekiem i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron.
Smacznego :)


sobota, 21 kwietnia 2012

Racuchy drożdżowe z cynamonem

Moją rodzinę naszła wielka ochota na racuchy drożdżowe. Nie mogłam im odmówić i usmażyłam zwykłe, ale mięciutkie i puchate placuszki. Zajadali je z cukrem pudrem lub z dżemem. Pyszota.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych (2 paczuszki)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Do miski wsypać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Mleko podgrzać w garnuszku, jajka roztrzepać. Do mąki dodać cukier, cynamon, ciepłe mleko, jajka oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rumiano z obydwu stron. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, dżemem, konfiturą lub same.
Smacznego :)



niedziela, 15 kwietnia 2012

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Ten sernik to istne niebo w gębie. Jest ciężki i syty, ale połączenie słonych orzechów i słodkiej czekolady sprawia, że sernik stanął w mojej czołówce ulubionych ciast. Na pewno nie raz go jeszcze upiekę bo warto, zwłaszcza gdy chce się zabłysnąć przed rodziną ;)
Znaleziony tutaj, ale przepis podaje z moimi małymi zmianami.


Składniki:
Na spód:
  • 200 g ciastek (użyłam herbatników)
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 50 g czekolady (użyłam deserowej
Na masę serową:
  • 500 g mielonego sera (użyłam wiaderkowego)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 125 ml gęstej śmietany 18%
  • 250 g gładkiego masła orzechowego (u mnie domowej roboty)
Na polewę:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g cukru

Wszystkie składniki na spód wrzucić do robota i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy wysokości), wyrównać, docisnąć. Włożyć do lodówki.

Składniki na masę serową umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, jedynie do połączenia się składników. Masę wylać na spód ciasteczkowy.

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut, do momentu aż sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. 

Gdy sernik będzie się piekł przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i lekko podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewę natychmiast zdjąć z ognia.

Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po wierzchu polewę. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego :) 





sobota, 14 kwietnia 2012

Cynamonowe smażone tosty

Gdy dziecku znudzą się zwykłe tosty z wędliną i serem, można z nich wyczarować taką fajną i prostą odmianę na śniadanie na słodko :)


Składniki:
  • 3 - 4 tosty pszenne
  • mleko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • masło lub olej do smażenia

Mleko wymieszać w misce z cynamonem i cukrem. Tosty maczać w mleku i smażyć na stopionym maśle bądź oleju, do zarumienia się z obydwu stron. 
Smacznego :)

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Baba drożdżowa z rodzynkami

To chyba najlepsza baba drożdżowa jaką jadłam w życiu :) Delikatnie cytrynowa (znowu ;)), puszysta, mięciutka, rozpływa się w ustach. Polecam gorąco! A znalazłam ją tutaj :)


Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka letniego
  • pół szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 150 g rodzynek
  • aromat cytrynowy lub sok wyciśnięty z 1 cytryny


Wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel - mogel. Masło rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Do żółtek wsypać mąkę z solą i drożdżami, dolać mleko, aromat cytrynowy oraz ostudzone masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego lub wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto wyjąć i jeszcze raz wyrobić. Formę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 30 minut (aż patyczek wetknięty w babę będzie suchy). Nie piec zbyt długo bo ciasto będzie zbyt suche.

Babkę można polukrować (pół szklanki cukru pudru roztarta z 2 - 3 łyżkami ciepłej wody lub soku z cytryny). Swoją babę ozdobiłam skórką z pomarańczy.
Smacznego :)


Babka cytrynowa z makiem

Kolejny cytrynowy wypiek (to chyba uzależnienie ;)) Nic na to nie poradzę, że uwielbiam gdy ciasto jest lekko wilgotne z wyczuwalną kwaskowatością cytryny. A ponieważ są święta to mogłam bezkarnie upiec taką babę. Wybrałam ten przepis na babę z makiem. Pyszna, polecam :)


Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru
  • 1/2 szklanki maku


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po jednym jajku krótko miksując do połączenia się składników. Następnie dodać olej, skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko ale dokładnie wymieszać. Do drugiej miski odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać ją z makiem. Do pozostałego ciasta dodać kisiele, wymieszać.

Formę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Oba ciasta nakładać do formy na zmianę. Babkę piec w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut (moja była gotowa wcześniej. 

Babkę można polukrować ucierając cukier puder z kilkoma łyżkami wody bądź sokiem z cytryny. Można też posypać makiem lub inną posypką.
Smacznego :)


niedziela, 8 kwietnia 2012

Mazurek kajmakowo - orzechowy z dżemem z czarnej porzeczki

Przepisów na mazurek jest tak duża ilość, że nie mogłam się zdecydować, który wypróbować. Bardzo chciałam, aby mój mazurek nie był typowym mazurkiem przesłodzonym, lecz aby miał w sobie zarówno bakalie, jak i kajmak oraz kwaskowy dżem. Zdecydowałam więc, że wykorzystam różne znalezione przepisy i połączę je w jeden. Udało się :)



Składniki:
Na spody:
  • 200 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 200 g zmielonych orzechów (u mnie 100 g włoskich i 100 g ziemnych)
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
Do przełożenia:
  • 400 g masy kajmakowej (moja o smaku krówkowo - orzechowym) 
  • dżem z czarnej porzeczki
Polewa:
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem oraz orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po jednym jajku i miksować aż składniki się połączą w gładką masę. Dodać aromat, wsypać połowę mąki z orzechami, wlać mleko, zmiksować. Na koniec dodać resztę mąki i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach 25x30 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Rozprowadzić i wyrównać. Obie blaszki można upiec jednocześnie, lub każdą pojedynczo (ja piekłam pojedynczo, gdyż nie mam dwóch jednakowych blaszek). Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut (ale trzeba do ciasta zaglądać bo moje upiekło się szybciej).

Kajmak przełożyć do garnuszka i lekko podgrzać aby się rozpuścił i lepiej się rozsmarowywał. 
Gdy placki przestygną posmarować jeden z nich dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć masę kajmakową. Nakryć drugim placem i lekko docisnąć.

Składniki na polewę umieścić w garnuszku i podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa. Gotową polewą polać wierzch mazurka i dowolnie go udekorować (u mnie to migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa).

Smacznego :) 





Inspiracji zaczerpnęłam ze stron: "Mała cukierenka" oraz "Kulinarne Spotkania".

czwartek, 5 kwietnia 2012

Wiosenne leczo

Przepis na warzywny, szybki, smaczny i sycący obiad :) Inspiracji zaczerpnęłam na tym blogu.


Składniki (na oko):
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 3 średnie pomidory
  • 2 cebule średnie
  • pętko kiełbasy
  • 2 duże czerwone papryki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka


Cebulę obrać, wrzucić ją do dużego garnka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dusić pod przykryciem. Cukinię obrać ze skóry, również pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dusić pod przykryciem do miękkości. Można dolać trochę wody. Doprawić do smaku przyprawami. (Ja dodałam również łyżeczkę koncentratu pomidorowego). Podawać np. z ryżem.
Smacznego :) 

środa, 4 kwietnia 2012

Chlebek bananowy z białą czekoladą

Wilgotny, mocno bananowy, słodki, najbardziej smakował mojemu mężowi, który bardzo lubi dojrzałe banany. Przepis znaleziony tutaj.



Składniki:
  • 4 średnie, bardzo dojrzałe banany
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanej białej czekolady

Banany rozgnieść widelcem. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz banany. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać białą czekoladę, wymieszać. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok. 45 minut w temp. 190 st. C, do momentu w którym patyczek wkłuty w środek ciasta będzie suchy.
Smacznego :) 



poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Cytrynowe wilgotne ciasto biszkoptowe

Nie wiem czemu, ale od jakiegoś czasu chodzą za mną wypieki cytrynowe. Oczywiście uległam ich pokusie i upiekłam wilgotne ciasto cytrynowe, mięciutkie, delikatne, znalezione na tej stronie. Polecam :)


Składniki:
  • 5 dużych żółtek w temp. pokojowej
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 150 g mąki przesianej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 białek w temp. pokojowej
  • 150 g cukru


Miękkim masłem wysmarować spód tortownicy, boków nie smarować (ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia).

Żółtka utrzeć z olejem, skórką i sokiem z cytryny. Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia. Używając drewnianej łyżki wmieszać suche składniki do masy z żółtkami i wymieszać tak aby nie było grudek.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Używając łopatki, delikatnie dodać bezę do ciasta i wymieszać. 

Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 35 - 45 minut w temp. 175 stopni C. Ostudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.