czwartek, 28 lutego 2013

Babeczki owsiane z jabłkami

Mięciutkie i dość wilgotne babeczki owsiane z dodatkiem jabłek to fajny pomysł na początek dnia lub podwieczorek. Najbardziej przypadły do gustu mojej trzylatce. 
Znalezione na blogu serialu "Przepis na życie".


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka maki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 niewielkie jabłka

W jednej misce wymieszać suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek, sodę sól, wiórki i cukier. W drugiej połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, jogurt i jajko. Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Suche składniki wsypać do mokrych, dodać jabłka i wszystko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasta do ich 3/4 wysokości. Babeczki piec w temp. 180 st. C, przez 20 minut.
Smacznego :)

  

 

czwartek, 14 lutego 2013

Ciasto czekoladowo - kokosowe

Mocno czekoladowe, wilgotne, w smaku przypomina murzynka. Szybkie w przygotowaniu. Do ciasta dodałam dodatkowo wiórki kokosowe. Idealne nie tylko na Walentynki ;)
Znalezione tutaj. Polecam :)


Składniki (na formę 18 cm):
Na ciasto:
  • 125g masła
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 90 ml gorącej wody
  • 150g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 30g kakao
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 70 ml jogurtu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • wiórki kokosowe


Do garnuszka wrzucić masło, czekoladę, kawę i wlać 90 ml gorącej wody. Podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia.

Mąkę wraz z sodą i kakaem przesiać, dodać cukier, wymieszać. Do mąki dodać jajka, olej, jogurt oraz wiórki, wymieszać. Na koniec wlać ostudzoną masę czekoladową, mieszać aż składniki się połączą. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, nadmiar papieru obciąć. Wlać masę. Ciasto piec w temp. 160 st. C przez ponad 1 h (ja piekłam przez 1 godzinę i 20 minut). Gdyby góra się za bardzo spiekła można przykryć folią aluminiową.

Przygotować polewę: do garnuszka wrzucić masło i czekoladę, podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą (ja dodałam odrobinę mleka bo polewa była zbyt gęsta). Odstawić na kilka minut. Polewę rozprowadzić po ostudzonym cieście, posypać wiórkami kokosa.
Smacznego :)



środa, 13 lutego 2013

Spaghetti z boczkiem i pieczarkami

Ostatnio szukałam pomysłu na spaghetti i akurat w łapki wpadł mi ten przepis. W lodówce miałam wszystkie składniki, więc nie zwlekając zabrałam się do pracy. Zamiast mascarpone rozpuściłam serek topiony o smaku pieczarkowym i wymieszałam go z dwoma łyżkami śmietany. Powstał bardzo fajny sos, który wzbogacił potrawę nadając jej upragnionej konsystencji.

   
Składniki:
  • 300g makaronu spaghetti
  • 400g pieczarek
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 100g serka topionego o smaku pieczarkowym
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykryć i poczekać aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodać pokrojoną drobno cebulę wraz z czosnkiem oraz pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć aż cebula będzie szklista a pieczarki miękkie. 

W dużym garnku ugotować al dente makaron. Do rondelka wrzucić serek topiony oraz śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu aż serek się rozpuści i składniki połączą, wlać na patelnię i wymieszać, doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać dokładnie, można jeszcze chwilę wszystko podgrzać.
Smacznego :)

   

niedziela, 10 lutego 2013

Śniadaniowa frittata z papryką, szynką, żółtym serem i szczypiorkiem z chlebem żytnim

Śniadanie to jest bardzo łatwe i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Jajka z dodatkiem warzyw są bardzo smaczne i sycące a dodatek chleba żytniego sprawia, że jest to śniadanie również zdrowe. Ja do swojego "omletu" wrzuciłam to co miałam w lodówce czyli czerwoną paprykę, trochę sera żółtego, wędlinę i szczypiorek. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • kawałek papryki
  • kawałek żółtego sera
  • 2 plastry wędliny drobiowej
  • sól, pieprz
  • 2 plastry żytniego chleba  

Paprykę, wędlinę, ser żółty pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Do miseczki wbić jajka, rozbełtać, dodać warzywa, przyprawić. Patelnię rozgrzać i wlać kroplę oliwy, wlać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu aż masa się zetnie. Przewrócić na drugą stroną i smażyć dalej. Gdy frittata będzie dobrze ścięta i wysmażona przełożyć ją na talerz. Podawać z chlebem żytnim.
Smacznego :)

   

sobota, 9 lutego 2013

Złociste talarki ziemniaczane z sosem ala tzaziki

Skoro zamieściłam już przepis na sos, teraz chciałabym podać propozycję z czym można go podawać. Fajną przekąską są talarki ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków, więc jeżeli zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu możecie zrobić z nich te placuszki. My jedliśmy je z sosem, natomiast wersja dla dziecka była z keczupem :)
Przepis znaleziony tutaj.


Składniki:
  • 10 - 12 ziemniaków (ok 1,5 kg)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, szczypta pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia

Ziemniaki obrać i ugotować dzień wcześniej - najlepsze są schłodzone. Jeżeli chcemy użyć świeżo ugotowanych muszą dobrze ostygnąć, a następnie być schłodzone w lodówce przez min. 30 minut. 

Ostudzone i zimne ziemniaki ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Szybko połączyć z jajkiem, mąkami i przyprawami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podawać np. z sosem tzaziki.
Smacznego :)

   

czwartek, 7 lutego 2013

Proste pączki z serka homogenizowanego

Dzisiaj miał być post o plackach z ziemniaków, ale przecież jest tłusty czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków ;) Jako, że nie czuje się jeszcze na siłach by zrobić takie prawdziwe pączki drożdżowe, wykonałam prostą wersję pączusiów z serka homogenizowanego. Przepis znalazłam tutaj. Wyszły super puszyste i mięciutkie, takie na jeden kęs, bardzo nam posmakowały, zwłaszcza córce. Polecam!
Debiut pączkowy uważam za udany :)

PS. Mam nadzieję, że jednak pączki pójdą nam w cycki! ;P 


Składniki:
  • 300g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do oprószenia 
Serek wymieszać z jajkami, przesiać mąkę wraz z proszkiem i sodą, wymieszać. Ciasto będzie bardzo klejące. Do płaskiego i szerokiego garnuszka wlać olej (tak ze 4 cm - pączki powinny swobodnie w nim pływać i nie dodykać dna). Rozgrzać olej maksymalnie, potem zmniejszyć gaz. Na rozgrzany olej nakładać niewielkie porcje ciasta małą łyżeczką. Aby miały kształt bardziej przypominający kulki niż inne dziwne ufoludki, korzystałam z dwóch małych łyżeczek. Jedną nabierałam ciasto, drugą popychałam je aby gładko "spadło" na tłuszcz. 
Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron, odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)
       
 

środa, 6 lutego 2013

Sos ala Tzaziki

Ten sos to fajny dodatek do różnych przekąsek, np placuszków z ziemniaków, które zaprezentuje jutro. Ma dość wyrazisty smak, wiec raczej dla dzieci się nie nadaje, chyba, że maluchy lubią czosnek. Jest lekki, na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżych warzyw. 
Znalazłam go tutaj, polecam :)


Składniki:
  • jogurt naturalny
  • 1/2 ogórka zielonego
  • koperek
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny
  • skórka z połowy cytryny

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować krótko do połączenia się składników. Można też sos wykonać bez maszyny: warzywa drobno posiekać, dodać sok oraz skórkę z cytryny i wymieszać z jogurtem, doprawić.
Smacznego :) 

  

wtorek, 5 lutego 2013

Tarta z jabłkami, kremem śmietankowym i migdałami

Tą pyszną tartę wypatrzyłam na stronie "Mniam Mniam" i od razu wzięłam się do pracy. Zamiast skórki pomarańczowej dodałam zmielone migdały. Tarta jest na prawdę pyszna, jak to mój mąż określił "idealna w smaku", chociaż dla mnie krem wyszedł lekko za słodki. Nie mniej jednak polecam np. do herbaty jako popołudniowy podwieczorek.


Składniki:
Na ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1/2 łyżki pasty waniliowej)
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 6 jabłek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka pasty waniliowej)
  • 4 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • garść migdałów

Wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do misy miksera i wyrobić gładkie ciasto. Można też ciasto wyrobić ręcznie: przesiać mąkę wraz z proszkiem na stolnicę, dodać cukier, sól, masło pokrojone w małe kawałki oraz jajko i ekstrakt, szybko wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na cienki placek i delikatnie przenieść do formy na tartę. Odciąć nadmiar ciasta, zrobić widelcem kilka nakłuć. Na wierzch położyć papier do pieczenia i wsypać kuleczki do pieczenia lub fasolę (ja piekłam bez obciążenia). Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C i podpiekać ok 8 - 12 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do śmietany dodać żółtka, cukier i ekstrakt, wymieszać. Migdały zmielić na drobne kawałki. Na podpieczonym spodzie ożyć jabłka, zalać je kremem i posypać migdałami. Podpiekać jeszcze w piekarniku przez 12 - 15 minut aż masa się zetnie, a brzegi ciasta przyrumienią. 
Smacznego :)  

     


poniedziałek, 4 lutego 2013

Penne all'amatriciana

To danie wypatrzyłam na tym blogu i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić dla swojego mężczyzny. Nie pomyliłam się, był wniebowzięty i danie bardzo mu smakowało. Było sycące, a połączenie boczku, cebulki, czosnku, żółtego sera z makaronem i sosem pomidorowym do strzał w dziesiątkę.


Składniki:
  • 300g makaronu penne
  • kilka plastrów wędzonego boczku (ok 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100g startego żółtego sera
  • pieprz, sól, ostra papryka, oregano, bazylia

Patelnię rozgrzać. Boczek pokroić w kawałki i wrzucić na patelnię, przykryć pokryw. Gdy tłuszcz się wytopi smażyć jeszcze kilka minut a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć (pod przykryciem) aż cebula zmięknie. Pomidory wraz z zalewą i koncentratem pomidorowym zmiksować na gładki sos, wlać na patelnię, doprawić i wymieszać. 

Makaron ugotować al dente (13 minut), odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wszystko wymieszać by makaron wchłonął sos. Doprawić w razie potrzeby, podawać z posypanym startym serem.
Smacznego :)

    

niedziela, 3 lutego 2013

Szybkie śniadanie - tosty z jajkiem i żółtym serem

Gdy mi brak pomysłu na śniadanie bądź kolację, wtedy sięgam po to co zawsze wychodzi i nam smakuje, czyli tosty. Bardzo często pojawiają się u nas tosty standardowe z szynką i żółtym serem, ale dzisiaj postanowiłam zaserwować rodzince coś innego, czyli tosty z jajkiem i żółtym serem. Są bardzo smaczne i sycące, na pewno zadowolą niejednego głodomora :)


Składniki na 4 tosty:
  • 8 plastrów chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 4 plastry żółtego sera (zwykłego lub topionego)
  • dodatki: majonez, keczup, pomidor
  • masło

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w plastry. Każdą część chleba posmarować masłem. Na jednej części układać jajka, na to ser, przykryć drugą częścią chleba, zapiekać w tosterze do zarumienia chleba i do rozpuszczenia się sera. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

 

piątek, 1 lutego 2013

Placuszki jabłkowo - owsiane

Zdrowe, syte, owocowe i szybkie w wykonaniu - czego chcieć więcej na weekendowe śniadanie :)

Znalezione na tej stronie.


Składniki:
  • 90 ml mleka
  • 2 łyżki płatków owsianych (dałam 3)
  • 1 jabłko
  • 1 jajko (oddzielnie białko i żółtko)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (ja dałam cynamon)
  • 100g mąki pszennej

Płatki owsiane zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. Jabłko obrać, pokroić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Do płatków dodać żółtko, cukier puder, kakao, cynamon oraz starte jabłko, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Na koniec dodać ubite białko i delikatnie wszystko wymieszać. Placuszki smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Podawać z dżemem, marmoladą, ulubionym serkiem lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)