wtorek, 30 kwietnia 2013

Łazanki z mięsem

Bazą do łazanek kapusta i pieczarki. Tym razem postanowiłam dodać jeszcze do nich mięso mielone. Po raz kolejny wyszło bardzo smaczne i sycące danie i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu :)


Składniki (inspiracja tutaj):
  • 300g makaronu łazanki
  • 500g mielonego mięsa
  • 500g kapusty kiszonej
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz


Kapustę pokroić, wrzucić do dużego garnka i zalać dwiema szklankami wody (jeżeli jest bardzo kwaśna wcześniej należy ją przepłukać wodą). Delikatnie posolić, popieprzyć i dodać majeranek. Gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki wyszorować i pokroić drobno. Cebulę i pieczarki podsmażyć na patelni wraz z przeciśniętym czosnkiem. Gdy pieczarki zmiękną posolić i popieprzyć, dodać do garnka z kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem, również dodać do garnka. 

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do miękkiej kapusty z pieczarkami i mięsem dodać makaron. Wymieszać dokładnie i doprawić w razie potrzeby.
Smacznego :)



sobota, 27 kwietnia 2013

Przekładany deser truskawkowy

Nie mogłam się już doczekać truskawek więc kupiłam takie mrożone. Zmiksowałam je i wyszedł przepyszny mus, który połączyłam z herbatnikami i kremowym jogurtem greckim. Powstał bardzo efektowny, prosty i smaczny deser. Pamiętam, że kiedyś widziałam go w jakimś programie Nigelli a ostatnio wypatrzyłam go na tym blogu.


Składniki (na 3 porcje):
  • 500g truskawek mrożonych lub świeżych
  • duży kubek jogurtu naturalnego bądź greckiego
  • 150g dowolnych ciastek (u mnie zwykłe herbatniki)


Świeże truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować w blenderze na mus. Jeżeli są mrożone, wrzucić do garnuszka, podgrzewać aż do rozpuszczenia, odcedzić z soku, zmiksować. Ciasteczka przełożyć do foliowego woreczka i je rozgnieść np wałkiem, lub zmiksować w blenderze na piasek. 

W salaterkach lub miseczkach (u mnie szklanki po nutelli) układać warstwami ciasteczka, łyżkę jogurtu i łyżkę musu. Wierzch można udekorować kawałkami truskawek. Wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Smacznego :)



piątek, 26 kwietnia 2013

Spaghetti boscaiola

Czyli pomysł na szybki i smaczny obiad. Połączenie boczku, pieczarek, cebuli ze śmietaną i makaronem to połączenie doskonałe :)


Składniki (źródło klik):
  • 400g makarony spaghetti
  • 300g pieczarek
  • 150g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 150g parmezanu lub innego żółtego sera
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykryć przykrywką i podsmażać aż z boczku wytopi się tłuszcz. Cebulę i czosnek pokroić drobno, pieczarki w plasterki, dodać wszystko do boczku i smażyć aż do odparowania wody z pieczarek. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać śmietanę i część startego sera, doprawić solą i pieprzem, gotować do zagęszczenia. Makaron wyłożyć na talerze, polać obficie sosem i udekorować resztą sera (można dodać również posiekany szczypior).
Smacznego :)


niedziela, 21 kwietnia 2013

Łatwe ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady

Ostatnio miałam w swoim życiu trochę zawirowań, byłyśmy w szpitalu, potem obie chorowałyśmy, dlatego było mnie tutaj tak mało, mam nadzieję, że teraz się to zmieni. Dzisiaj przedstawiam bardzo proste i szybkie ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady, do którego można wrzucić tak naprawdę co się chce (np świeże owoce - truskawki już wkrótce! :D ). Do jego przygotowania potrzebna jest miska i łyżka, ewentualnie mikser :)


Składniki (źródło tutaj):
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 50g czekolady


W misce wymieszać ze sobą cukier, jogurt, jajko, olej oraz aromat. Do składników przesiać mąkę wraz z proszkiem oraz sodą, dokładnie wymieszać. Czekoladę poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 st. przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)



sobota, 20 kwietnia 2013

Pasta z makreli wędzonej na kanapki

Ostatnio byłam z Oli u koleżanki, dziewczyna ta zrobiła właśnie taką pastę i narobiła mi takiego smaka, że gdy tylko wróciłam do domu od razu zabrałam się za jej zrobienie. W internecie jest mnóstwo przepisów i każdy dodaje co innego. Ja najbardziej lubię taką pastę z dodatkiem jajek, szczypioru i kwaszonego ogórka. Bardzo polecam dla wszystkich tych, którym  już się przejadły wędliny sklepowe :)


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 - 3 łyżki majonezu (w wersji odchudzonej jogurtu naturalnego)
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


Jajka ugotować na twardo. Z makreli ściągnąć skórę i powyjmować ości, należy to zrobić powoli i dokładnie, aby żadna mała ość się nie dostała do pasty (polecam to robić palcami), wrzucić do miski. Jajka obrać, pokroić drobno (lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach), ogórki, szczypiorek również drobno pokroić, dodać do miski. Dodać majonez (jogurt), musztardę, pieprz oraz sól, wymieszać dokładnie.
Smacznego :)



czwartek, 11 kwietnia 2013

Banany w cieście

Jakiś czas temu zrobiłam jabłka w cieście (klik klik), tym razem wykorzystując ten sam przepis postanowiłam usmażyć banany. Wyszło bardzo smaczne i sycące śniadanie. Polałam je roztopioną czekoladą wymieszaną wiórkami kokosowymi - istna rozpusta i fajny sposób na pozbycie się bardzo dojrzałych bananów :)


Składniki:
  • 5 dojrzałych bananów
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czybata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśniej, gęstej śmietany. Banany obrać, pokroić na mniejsze części, następnie przekroić wzdłuż.

Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę oleju. Banany maczać w cieście, podnosząc pozwolić aby nadmiar ciasta spłynął. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub np tak jak ja polane rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z odrobiną wiórków kokosowych.
Smacznego :)
 
 
 

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym

Gdy znalazłam to ciasto na tej stronie, od razu wiedziałam, że muszę je upiec, a że miałam pod ręką kilka marchewek oraz mus jabłkowy, nie czekałam ani minuty dłużej. Jak zwykle nie rozczarowałam się. To już kolejne ciasto marchewkowe, które w swojej prostocie smakiem zachwyca wszystkich. W ciastach marchewkowych jesteśmy po prostu zakochani i to się szybko nie zmieni ;)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki musu jabłkowego
  • 1,5 - 2 szklanek startej na średnich oczkach marchwi
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 - 4 łyżeczki mleka
  • sok z cytryny (opcjonalnie)  


Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą, dodać przyprawy i sól, wymieszać. Następnie wsypać cukier, wbić jajka, dodać olej oraz mus jabłkowy, wymieszać. Na koniec wsypać startą marchew, wymieszać. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 - 45 minut, w temp. 180 st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżeczkami mleka i sokiem z cytryny, do uzyskania dość gęstego lukru. Jeżeli będzie za rzadki dodać więcej cukru, jeżeli za gęsty dodać mleko lub sok z cytryny. Polukrować wierzch ciasta.
Smacznego :)



niedziela, 7 kwietnia 2013

Kremowa kaszka manna na mleku

Dzisiaj dla swojej córki postanowiłam ugotować kaszkę manną na mleku z tego przepisu. Rzeczywiście kaszka wyszła kremowa i delikatna, lekko słodka. Podałam ją z musem jabłkowym. Muszę się przyznać, że trochę tej kaszki sama jej wyjadłam ;) Pyszny początek dnia.


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 łyżki kaszy manny

1 szklankę mleka zagotować ze śmietanką, solą i cukrem. Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wsypać kaszę i wymieszać. Rozrobioną kaszę wlać na gotujące się mleko, mieszać i pogotować kilka minut aż kaszka zgęstnieje (moja jest dość gęsta bo dodałam więcej kaszy manny). Podawać np. z owocami lub ulubionym dżemem.
Smacznego :)

 

sobota, 6 kwietnia 2013

Wuzetka

Wuzetka to ciasto, które powstało na przełomie lat 40 i 50 XX wieku. Jedna z teorii głosi, że jej nazwa wywodzi się od warszawskiej trasy W-Z. Według innej teorii nazwa ciasta "wuzetka" pochodzi od skrótu "WZK" czyli "wypiek z kremem". Skąd by nazwa nie pochodziła, wuzetka jest bardzo popularna. Kakaowy biszkopt, dżem, bita śmietana i polewa czekoladowa tworzą razem niezwykłe połączenie smaków. Tradycyjnie piecze się ją w prostokątnej formie i kroi na niewielkie kwadraty. Ja postanowiłam upiec ją w okrągłej tortownicy (tak jak tutaj), dzięki temu wyglądała jak torcik i bardzo ładnie prezentowała się na stole.

 
Składniki:
Na ciasto: (źródło)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 i 3/4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 170 - 200g powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
Masa: (źródło)
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 20 ml zimnej wody
  • zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki cukru pudru
Poncz:
  • ok. 1/2 szklanki lekko słodkiej kawy rozpuszczalnej
  • powidła śliwkowe
Polewa:
  • 75g czekolady
  • 50g masła
  • 2 łyżki wody


Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, wbijać po jednym jajku i zmiksować. Mąkę, sodę oraz kakao przesiać. Powidła śliwkowe zmiksować ze szklanką mleka. Do utartego masła dodawać naprzemiennie suche składniki oraz zmiksowane powidła. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 - 45 minut w temp. 180 st., do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Przekroić na dwie części.

Blaty naponczować i wysmarować powidłami śliwkowymi. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 20 ml zimnej wody, następnie podgrzać i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do ubitej śmietany, zmiksować.

Na naponczowany i wysmarowany powidłami blat, wyłożyć porcję bitej śmietany (odkładając uprzednio 2 - 3 łyżki do dekoracji), wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch lekko naponczować i cienko posmarować powidłami. 

Czekoladę, masło i wodę wrzucić do garnuszka i podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka polewa. Posmarować wierzch ciasta, ozdobić kleksami z pozostałej bitej śmietany. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)

    


poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Jogurtowa babka czekoladowa z polewą czekoladową

To co widzę za oknem wprawia mnie w przerażenie. Mam wrażenie, że ktoś sobie z nas żartuje i nieźle się przy tym bawi. Jest kwiecień, a śniegu więcej niż w grudniu. Strasznie dołująca jest taka pogoda :( Chciałabym już słoneczko...
Na poprawę nastroju (chociaż na moment) wilgotna babka czekoladowa, znaleziona na Moich Wypiekach.


Składniki:
Ciasto:
  • 125g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanka kakao
Polewa:
  • 50 ml mleka
  • 70g czekolady
  • 30g masła


Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku i dokładnie zmiksować. Dodać jogurt, krótko wymieszać. Mąkę przesiać wraz z kakao, proszkiem i sodą, zmiksować do połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać. Babę piec w temp. 150st. przez ok 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i delikatnie wyjąc z formy.

Do garnuszka wlać mleko, dodać posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszać aż składniki się rozpuszczą i połączą, tworząc gładką polewę. Polać nią ciasto i poczekać aż polewa zastygnie.
Smacznego :)