wtorek, 29 kwietnia 2014

Twarożek wiosenny na kanapki

Teraz czas na coś dobrego i szybkiego w wykonaniu, co sprawi, że śniadanie nie będzie nudne, lecz wiosenne i bardzo smaczne. Pewnie ktoś powie, że ameryki nie odkryłam, ale najprostsze rozwiązania zawsze najlepiej się sprawdzają. Wiosenny twarożek to połączenie chudego twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, proste ale pyszne zwłaszcza w towarzystwie świeżej bułeczki fitness.


Składniki:
  • kostka chudego twarogu 200g
  • pęczek rzodkiewek
  • dymka (zielona część i jedna mała cebulka)
  • sól, pieprz
  • 1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego


Rzodkiewki oraz dymkę opłukać i pokroić drobno. Do miseczki wrzucić twaróg, dodać jogurt naturalny, rzodkiewki i szczypior oraz przyprawy, wymieszać. 
Smacznego :)



piątek, 25 kwietnia 2014

Odchudzona sałatka cezar

Jakiś czas temu byłam z rodziną w pewnej dość znanej sieci restauracji. Chcąc nadal zdrowo się odżywiać zamówiłam sobie sałatkę cezar. Kelner przyniósł mi talerz, ja z zadowolenia już zacierałam ręce, gdy moim oczom ukazała się nie sałatka fit tylko sałata pływająca w śmietanie z dodatkiem parmezanu, kilku kawałków mięsa i kilku grzanek. Byłam strasznie głodna, więc zjadłam ową sałatkę, ale ilość śmietany (i bóg wie jeszcze czego) mnie przeraził. Na szczęście sałatka mi smakowała, więc postanowiłam odtworzyć ją w wersji domowej i odchudzonej.


Składniki na 1 porcję:
Na sałatkę:
  • sałata rzymska baby
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • pokruszony parmezan (nie miałam więc u mnie bez)
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1 bułka żytnia/orkiszowa/fitness
Na sos:
  • mały jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • odrobina posiekanej natki pietruszki

Pierś z kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać ją solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić. Sałatę opłukać, porwać liście i ułożyć je na talerzu (można wrzucić tyle sałaty ile się chce). Kurczaka obsmażyć na patelni na odrobinie oleju kokosowego (ja robię to zawsze pod przykryciem, aby był bardziej miękki). W tym czasie przygotować sos: zmiksować ze sobą wszystkie składniki, doprawić wg uznania. 

Na sałacie ułożyć usmażonego kurczaka, można posypać startym parmezanem oraz pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, polać wszystko przygotowanym sosem. Bułeczkę pokroić na plasterki i podsmażyć ją na suchej patelni aż będzie rumiana i chrupiąca, ułożyć na talerzu.
Smacznego :)



środa, 23 kwietnia 2014

Racuchy owsiane

Święta i po świętach. Teraz czas na zdrowsze i lżejsze przepisy, bo lato zbliża się wielkimi krokami...

Dzisiaj zapraszam na kolejne, pyszne i zdrowe placki na śniadanie. Tym razem odchudzone racuchy z jabłkami. Bardzo polecam :)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Płatki owsiane i siemię lnu zmiksować na mąkę. Zalać mlekiem, dodać żółtko, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy. Na koniec białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Placuszki smażyć na patelni bez tłuszczu lub gdyby przywierały na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z owocami.
Smacznego :)



Źródło przepisu: tutaj

wtorek, 22 kwietnia 2014

Sernik krakowski

Ten sernik gościł na moim stole w święta. Wyszedł rewelacyjny, kremowy, idealny w smaku, wszyscy się nim zachwycali i z ochotą sięgali po kolejne kawałki. Polecam bardzo!


Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 1 kg sera (użyłam sera z wiaderka Piątnicy)
  • 4 jajka
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100g rodzynek
Dodatkowo:
  • żółtko
  • 200g cukru pudru
  • 4-5 łyżek ciepłej wody
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 - 50 minut. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. 2/3 ciasta rozwałkować, przenieść do blachy, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie formę wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Twaróg zmiksować ze śmietaną i mąką, odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (cukier dodawać partiami bo na raz jest go strasznie dużo). Następnie partiami dodawać twaróg i dalej miksować aż do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do twarogu i wraz z rodzynkami delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę serową wylać na ostudzony spód, wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i nożem lub radełkiem wyciąć paseczki i ułożyć je na serniku tak aby powstała kratka. Żółtko rozbełtać i posmarować nim kratkę. Sernik piec w temp. 180 stopni przez 50 - 60 minut. (Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z gorącą wodą). Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Przygotowanym lukrem posmarować wierzch sernika.
Smacznego :)



Przepis pochodzi z tej strony.

sobota, 19 kwietnia 2014

Twarogowa baba waniliowa z polewą czekoladową

Nadeszły Święta Wielkanocne wiec na moim stole oprócz tradycyjnych potraw i jajeczka, nie zabraknie słodkości. Tym razem wybór padł na babę twarogową z nutą wanilii. Wyszła mięciutka, wilgotna i delikatna, dodatkowo polałam ją roztopioną czekoladą. Niebo w gębie, polecam! :)


Składniki:
Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 250g cukru (dałam 200g)
  • 250g twarogu najlepiej mielonego
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 50g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

 Niezmielony twaróg zmiksować lub przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa. Białka oddzielić od żółtek.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać żółtka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg oraz ekstrakt, ponownie zmiksować. Przesiać mąkę wraz z proszkiem, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę na babę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać. Babkę piec przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Do garnuszka wrzucić składniki polewy, podgrzewać aż do rozpuszczenia i połączenia się w gęstą polewę. Ostudzoną babę polać polewą.
Smacznego i wesołych Świąt :)



Przepis pochodzi z tej strony.

piątek, 18 kwietnia 2014

Pancakes maślankowe

Placki to chyba jedne z naszych ulubionych śniadań, to taka odskocznia od nudnych kanapek. Tym razem zrobiłam dla moich głodomorów pancakes z dodatkiem maślanki. Cieniutkie, pachnące wanilią, same wpadają do buzi z dodatkiem np ulubionego dżemu. Znalezione tutaj. Polecam :)


Składniki (dla 2 - 3 głodnych osób):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 80g masła

Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. W jednej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce jajka zmiksować z cukrami na puszysty krem, dodać maślankę, mleko oraz masło, zmiksować. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. 

Placuszki smażyć na patelni bez tłuszczu. Przewracać na drugą stronę gdy na cieście pojawią się pęcherzyki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)



środa, 16 kwietnia 2014

Proste czekoladowe babeczki

Proste i szybkie babeczki, które zasmakują każdemu. Są mięciutkie i mocno kakaowe. Znalazłam je tutaj i polecam :)


Składniki:
  • 140g masła
  • 60g czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%

Do rondelka wrzucić masło oraz czekoladę, podgrzewać aż do rozpuszczenia się składników. Dodać kakao i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 

Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, dodać aromat, śmietanę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać masę czekoladową, zmiksować krótko. Następnie przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać. 

Blachę do mufinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temp. 160 stopni przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem, można polać rozpuszczoną czekoladą lub zostawić bez dekoarcji.
Smacznego :)



poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sernik królewski

Dzisiaj zapraszam na serniczek. Mogę powiedzieć, że jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, jednak nie trafi do grona moich ulubionych. Ja preferuję serniki bardziej kremowe, maziste, a jednocześnie lekkie w swojej formie. Ten jest bardzo zwarty i zbity. Jednak nie zniechęcajcie się, uważam, że na świątecznym stole będzie się prezentować wyśmienicie. 

Jeszcze słowo na temat ilości składników na ciasto. Ja je zmniejszyłam i to był błąd, ponieważ zabrakło mi ciasta na kruszonkę. Polecam więc trzymać się oryginalnego przepisu (tutaj) i takie też proporcje Wam podam.


Składniki:
Ciasto:
  • 3 żółtka
  • 200g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 800g twarogu (może być wiaderkowy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • kila kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika, drugą rozwałkować i wyłożyć dno formy (wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 stopni przez 15 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Do misy miksera wrzucić twaróg, mąkę oraz cukier puder, zmiksować. Następnie dodać masło, zmiksować, następnie wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując oraz aromat. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. 

Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec w temp. 160 stopni przez ok 60 minut. Ostudzić i wstawić go lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)



wtorek, 8 kwietnia 2014

Czekoladowe fit ciasto

Tak, jestem czekoladowym łasuchem, przyznaję się bez bicia. Dlatego co jakiś czas muszę mieć pod ręką coś czekoladowego lub coś coś będzie mi ten smak przypominać. Postanowiłam wypróbować przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem fasoli (źródło tutaj). I chociaż mój mąż się śmiał, że na pewno ciasto z fasolą będzie "blee" to po spróbowaniu szybko zmienił zdanie i stwierdził, że jest naprawdę bardzo smaczne. Fasola w ogóle nie jest wyczuwalna. Wyczuwalna jest duża ilość kakao i to lubię najbardziej :)


Składniki:
Na ciasto:
  • 360g czerwonej fasoli z puszki (waga po odcedzeniu)
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 12 - 15 sztuk suszonych daktyli
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
Polewa:
  • 125g serka typu Bieluch
  • 3 łyżeczki kakao (lub więcej wg gustu)
  • ksylitol (opcjonalnie)

Daktyle zalać gorącą wodą, pomoczyć chwilę by zmiękły, następnie odcedzić i zmiksować, odstawić. Do misy miksera wrzucić fasolę, jogurt, żółtka oraz pastę z daktyli, zmiksować dokładnie. Następnie dodać zmielone orzechy oraz kakao, ponownie zmiksować. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. 

Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić.

Serek wymieszać z kakao oraz opcjonalnie z cukrem, rozsmarować na ostudzonym cieście.
Smacznego :)



poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Dietetyczny omlet na słodko

Kolejny pomysł na pyszne, pożywne śniadanie i to w dodatku dietetyczne :)


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • łyżka siemienia lnianego
  • kilka jagód goi
  • dodatkowo ulubione owoce i serek Bieluch

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać ksylitol i dalej ubijać. Następnie wlać żółtka, zmiksować. Do piany dodać "mąkę" owsianą, siemię lnu oraz owoce goi, delikatnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i wylać przygotowane ciasto. Omlet smażyć kilka minut na małym ogniu pod przykryciem, gdy się zetnie, łopatką delikatnie przerzucić go na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Gotowy posmarować serkiem i przybrać owocami.
Smacznego :)



niedziela, 6 kwietnia 2014

Jej wysokość beza Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Ten miesiąc zaczynam od czegoś bardzo kalorycznego, ale warto. Beza wyszła przepyszna w smaku, chrupiąca na zewnątrz, w środku mięciutka, piankowa. Wcale nie jest tak trudna do zrobienia jak twierdzili niektórzy, trzeba się trzymać pewnych wskazówek a na pewno się uda. Już nie mogę się doczekać kiedy przygotuje z niej torcik i przyozdobię świeżymi owocami. Bardzo polecam!


Składniki:
Na bezę:
  • 3 białka rozmiar M
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Na krem:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji

Białka umieścić w szklanym lub metalowym naczyniu i zacząć ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Gdy białka zaczną się pienić dodawać partiami cukier, po każdej partii dokładnie miksując. Gdy białka będą już sztywne i lśniące dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Wymieszać delikatnie szpatułką bądź zmiksować bardzo krótko na najniższych obrotach miksera.

Blachę do pieczenia wysmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku narysować okrąg (u mnie 20 cm odrysowany od tortownicy). Pianę wyłożyć na papier, wyrównać, w środku zrobić delikatne wgłębienie. 

Blachę do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie temperaturę przykręcić na 120 stopni i piec kolejne 1,5 h. W pół godziny po włożeniu do piekarnika, na powierzchni bezy powinny pojawić się pierwsze pęknięcia - tak ma być. Po upieczeniu pozostawić bezę na kolejną godzinę bądź półtorej do całkowitego wysuszenia.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru (można również dodać fixu do śmietany, wtedy będzie sztywniejsza), schłodzić w krem w lodówce. Bezę udekorować tuż przed podaniem: Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę i ozdobić truskawkami.
Smacznego :)




Inspirowałam się tym przepisem.