Bazą do łazanek są kapusta i pieczarki. Tym razem postanowiłam dodać jeszcze do nich mięso mielone. Po raz kolejny wyszło bardzo smaczne i sycące danie i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu :)
Składniki (inspiracja tutaj):
- 300g makaronu łazanki
- 500g mielonego mięsa
- 500g kapusty kiszonej
- 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- majeranek, sól, pieprz
Kapustę
pokroić, wrzucić do dużego garnka i zalać dwiema szklankami wody (jeżeli jest bardzo kwaśna wcześniej należy ją przepłukać wodą).
Delikatnie posolić, popieprzyć i dodać majeranek. Gotować na małym ogniu
aż kapusta będzie miękka.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki wyszorować i pokroić drobno. Cebulę i pieczarki podsmażyć na
patelni wraz z przeciśniętym czosnkiem. Gdy pieczarki zmiękną posolić i popieprzyć, dodać do garnka z kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem, również dodać do garnka.
Makaron ugotować al
dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do miękkiej kapusty z pieczarkami i mięsem dodać makaron. Wymieszać dokładnie i doprawić w razie potrzeby.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz