Składniki (źródło klik):
- 400g makarony spaghetti
- 300g pieczarek
- 150g boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml śmietany kremówki
- 150g parmezanu lub innego żółtego sera
- sól, pieprz
Boczek pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykryć przykrywką i podsmażać aż z boczku wytopi się tłuszcz. Cebulę i czosnek pokroić drobno, pieczarki w plasterki, dodać wszystko do boczku i smażyć aż do odparowania wody z pieczarek. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać śmietanę i część startego sera, doprawić solą i pieprzem, gotować do zagęszczenia. Makaron wyłożyć na talerze, polać obficie sosem i udekorować resztą sera (można dodać również posiekany szczypior).
Smacznego :)
Jako że ja jestem makaroniara, wciągam wszystko co z makaronem. Świetne !!!
OdpowiedzUsuń