Ten sernik gościł na moim stole w święta. Wyszedł rewelacyjny, kremowy, idealny w smaku, wszyscy się nim zachwycali i z ochotą sięgali po kolejne kawałki. Polecam bardzo!
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150g masła
- 80g cukru
- 1 jajko
Masa serowa:
- 1 kg sera (użyłam sera z wiaderka Piątnicy)
- 4 jajka
- 250g cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietany 30%
- 100g rodzynek
Dodatkowo:
- żółtko
- 200g cukru pudru
- 4-5 łyżek ciepłej wody
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 - 50 minut. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. 2/3 ciasta rozwałkować, przenieść do blachy, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie formę wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Twaróg zmiksować ze śmietaną i mąką, odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (cukier dodawać partiami bo na raz jest go strasznie dużo). Następnie partiami dodawać twaróg i dalej miksować aż do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do twarogu i wraz z rodzynkami delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę serową wylać na ostudzony spód, wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i nożem lub radełkiem wyciąć paseczki i ułożyć je na serniku tak aby powstała kratka. Żółtko rozbełtać i posmarować nim kratkę. Sernik piec w temp. 180 stopni przez 50 - 60 minut. (Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z gorącą wodą). Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Przygotowanym lukrem posmarować wierzch sernika.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Pycha! Mój ulubiony! :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników :) Pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja jednak wolę serniki bez rodzynek ;)
Usuń