wtorek, 22 kwietnia 2014

Sernik krakowski

Ten sernik gościł na moim stole w święta. Wyszedł rewelacyjny, kremowy, idealny w smaku, wszyscy się nim zachwycali i z ochotą sięgali po kolejne kawałki. Polecam bardzo!


Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
Masa serowa:
  • 1 kg sera (użyłam sera z wiaderka Piątnicy)
  • 4 jajka
  • 250g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100g rodzynek
Dodatkowo:
  • żółtko
  • 200g cukru pudru
  • 4-5 łyżek ciepłej wody
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 - 50 minut. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. 2/3 ciasta rozwałkować, przenieść do blachy, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie formę wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Twaróg zmiksować ze śmietaną i mąką, odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (cukier dodawać partiami bo na raz jest go strasznie dużo). Następnie partiami dodawać twaróg i dalej miksować aż do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do twarogu i wraz z rodzynkami delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę serową wylać na ostudzony spód, wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i nożem lub radełkiem wyciąć paseczki i ułożyć je na serniku tak aby powstała kratka. Żółtko rozbełtać i posmarować nim kratkę. Sernik piec w temp. 180 stopni przez 50 - 60 minut. (Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z gorącą wodą). Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny. Przygotowanym lukrem posmarować wierzch sernika.
Smacznego :)



Przepis pochodzi z tej strony.

3 komentarze: