Nadeszły Święta Wielkanocne wiec na moim stole oprócz tradycyjnych potraw i jajeczka, nie zabraknie słodkości. Tym razem wybór padł na babę twarogową z nutą wanilii. Wyszła mięciutka, wilgotna i delikatna, dodatkowo polałam ją roztopioną czekoladą. Niebo w gębie, polecam! :)
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 250g cukru (dałam 200g)
- 250g twarogu najlepiej mielonego
- 200g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50g masła
- 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Niezmielony twaróg zmiksować lub przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa. Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać żółtka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg oraz ekstrakt, ponownie zmiksować. Przesiać mąkę wraz z proszkiem, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę na babę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać. Babkę piec przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Do garnuszka wrzucić składniki polewy, podgrzewać aż do rozpuszczenia i połączenia się w gęstą polewę. Ostudzoną babę polać polewą.
Smacznego i wesołych Świąt :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz