sobota, 19 kwietnia 2014

Twarogowa baba waniliowa z polewą czekoladową

Nadeszły Święta Wielkanocne wiec na moim stole oprócz tradycyjnych potraw i jajeczka, nie zabraknie słodkości. Tym razem wybór padł na babę twarogową z nutą wanilii. Wyszła mięciutka, wilgotna i delikatna, dodatkowo polałam ją roztopioną czekoladą. Niebo w gębie, polecam! :)


Składniki:
Ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 250g cukru (dałam 200g)
  • 250g twarogu najlepiej mielonego
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 50g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

 Niezmielony twaróg zmiksować lub przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa. Białka oddzielić od żółtek.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać żółtka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg oraz ekstrakt, ponownie zmiksować. Przesiać mąkę wraz z proszkiem, wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę na babę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wyrównać. Babkę piec przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Do garnuszka wrzucić składniki polewy, podgrzewać aż do rozpuszczenia i połączenia się w gęstą polewę. Ostudzoną babę polać polewą.
Smacznego i wesołych Świąt :)



Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz