Wilgotny, miękki, piernikowy, idealny :) Robi się go szybko i co ważne jest miękki już na drugi dzień. Zagości dzisiaj na wigilijnym stole i mam nadzieje, że będzie smakował rodzince.
Z okazji Świąt chciałabym Wam życzyć radości, dużo uśmiechu, mniej zmartwień, dużo miłości, szczęścia i wrażliwości. Wesołych Świąt!!! :)
Źródło: tutaj
Składniki:
Ciasto:
- 125g masła
- 250g cukru (dałam 220g)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kawy zbożowej (nie miałam więc dałam 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki kakao)
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 300g mąki pszennej
- ok 200g powideł śliwkowych
- 70g czekolady deserowej
- 30g masła
Do garnka wrzucić masło oraz cukier, roztopić na małym ogniu. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewać chwilę aż masa stanie się jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Dodać sodę (masa się spieni), kawę zbożową (w moim przypadku kawę rozpuszczalną i kakao), mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i mieszać aby nie było grudek.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175st. C. Piec 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Ostudzony piernik przeciąć na pół i przełożyć powidłami. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą i gotową polewą polać piernik. Zostawić do stężenia. Piernik można przechowywać w pojemniku z pokrywą, wtedy będzie wilgotny.
Smacznego :)
uwielbiam taki dodatek do piernika!
OdpowiedzUsuń