poniedziałek, 24 grudnia 2012

Piernik przekładany powidłami

Wilgotny, miękki, piernikowy, idealny :) Robi się go szybko i co ważne jest miękki już na drugi dzień. Zagości dzisiaj na wigilijnym stole i mam nadzieje, że będzie smakował rodzince.

Z okazji Świąt chciałabym Wam życzyć radości, dużo uśmiechu, mniej zmartwień, dużo miłości, szczęścia i wrażliwości. Wesołych Świąt!!! :)

 
Źródło: tutaj
Składniki:
Ciasto:
  • 125g masła
  • 250g cukru (dałam 220g)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (nie miałam więc dałam 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczki kakao)
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
Do przełożenia:
  • ok 200g powideł śliwkowych
Polewa:
  • 70g czekolady deserowej
  • 30g masła

Do garnka wrzucić masło oraz cukier, roztopić na małym ogniu. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewać chwilę aż masa stanie się jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Dodać sodę (masa się spieni), kawę zbożową (w moim przypadku kawę rozpuszczalną i kakao), mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i mieszać aby nie było grudek.

Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175st. C. Piec 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Ostudzony piernik przeciąć na pół i przełożyć powidłami. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą i gotową polewą polać piernik. Zostawić do stężenia. Piernik można przechowywać w pojemniku z pokrywą, wtedy będzie wilgotny.
Smacznego :)

    

1 komentarz: