Witam w Nowym Roku! :) Mam nadzieję, że będzie on jeszcze lepszy od poprzedniego :)
Ostatnio coraz częściej mam ochotę na zupy. Pewnie jest to spowodowane pogodą, bo wiadomo, że nic tak nie rozgrzeje jak dobra zupka. Tym razem wymyśliłam sobie zupę zacierkową z dodatkiem ziemniaków, cebuli i boczku. Wyszła bardzo gęsta i sycąca.
Ostatnio coraz częściej mam ochotę na zupy. Pewnie jest to spowodowane pogodą, bo wiadomo, że nic tak nie rozgrzeje jak dobra zupka. Tym razem wymyśliłam sobie zupę zacierkową z dodatkiem ziemniaków, cebuli i boczku. Wyszła bardzo gęsta i sycąca.
Składniki:
- kawałek mięsa
- kawałek pora
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- mały kurzeń pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże cebule
- 6 dużych ziemniaków
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 250g makaronu zacierki
- pieprz, sól, majeranek
Mięso
zalać wodą i zagotować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka z mięsem wrzucić marchew, por,
seler, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do
miękkości warzyw.
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, poczekać aż wytopi się tłuszcz. Cebulę obrać, drobno pokroić i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodać do boczku. Smażyć aż cebula zmięknie.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z garnka wyjąć pora, seler i pietruszkę. Wrzucić za to cebulę z boczkiem oraz ziemniaki i makaron zacierki. Gotować ok 10-15 minut aż ziemniaki będę miękkie a makaron napęcznieje. (Ja dodatkowo blenderuje mięso) Przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem. Podawać gorącą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz