sobota, 19 stycznia 2013

Blok czekoladowy

Czasów PRL'u niestety (albo stety) nie pamiętam, ale z dzieciństwa pamiętam ten blok czekoladowy, najczęściej z herbatnikami. Ostatnio mąż mi o nim przypomniał i postanowiłam go zrobić. Taki mały powrót do przeszłości, ale jaki słodki :)

Korzystałam z tego przepisu.


Składniki:
  • 200g masła
  • 400g mleka w proszku
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 - 1,5 szklaki cukru
  • 4 - 5 łyżek kakao
  • 2 paczki herbatników

Do rondelka wrzucić masło, wodę, cukier i kakao. Rozpuścić i mieszać aż do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.

Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki (nie musi być na wiór). Do miski wsypać mleko w proszku, wlać masę kakaową i zmiksować aby nie było grudek (ciasto jest bardzo gęste). Dodać herbatniki i wymieszać. Ciasto wlać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Ostudzone wstawić do lodówki na min. 3 - 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)  

   

1 komentarz: