Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 16g cukru waniliowego
- 3 - 4 łyżki mleka
- 160g masła
- 3kg jabłek (u mnie kwaśne)
- 1/3 szklanki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 40g masła (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny
Jabłka obrać, wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka, dodać cukry, wodę, cynamon, masło, prażyć pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 - 15 minut zdjąć pokrywkę i dalej smażyć co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane a woda odparuje. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać by nie porobiły się grudki, odstawić do ostudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie, równe części. Jedną część rozwałkować na wielkość blaszki, wyłożyć na spód, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć na nie nadzienie z jabłek, wyrównać. Drugą część ciasta również rozwałkować na wielkość blaszki, delikatnie przenieść i ułożyć na jabłkach. Ciasto ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika i piec 30 - 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Składniki na lukier utrzeć ze sobą i polać szarlotkę.
Smacznego :)
Pycha ciasto :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje :) Cieszę się że smakuje. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńByła przepyszna, dziękuję bardzo :)
Usuń