Dawno nie było u mnie nic drożdżowego dlatego teraz postanowiłam zrobić racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem. Pyszny początek dnia :)
Składniki: (przepis pochodzi z tej strony + moje zmiany)
Ciasto:
- 300g mąki
- szczypta soli
- 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży suchych (użyłam suchych)
- 1 - 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jabłka (moje były kwaśne)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka soku z cytryny
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny, następnie wymieszać z cukrem i cynamonem, odłożyć.
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać, następnie dodać drożdże, dodać cukier, zalać mlekiem, wbić jajko i wsypać cynamon. Wymieszać do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać nadzienie jabłkowe i wymieszać. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 45 - 60 minut do podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżkę moczyć w wodzie i nakładać ciasto - 1 łyżka na 1 placuszek. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru (placuszki rosną podczas pieczenia). Po usmażeniu każdy placek odkładać na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz