Bardzo proste i szybkie ciasto na poobiedni deser, wspaniałe do szklanki mleka, kawki lub herbatki. W oryginale z malinami ja dodałam śliwki. Ciasto bardzo ładnie rośnie i jest pulchniutkie dzięki ubitym białkom. Polecam bardzo zwłaszcza komuś kto dopiero zaczyna piec.
Składniki: (źródło tutaj z moimi zmianami)
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 16g cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 i 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 300 - 400g śliwek
Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Żółtka oddzielić od białek. W jednej misce zmiksować ze sobą żółtka, cukry, mleko, olej i skórkę. Wsypać mąkę, wymieszać. Biała ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wmieszać do ciasta.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, śliwki ułożyć dość gęsto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez ok. godzinę, do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Takie ciasta lubię najbardziej, oczywiście poza sernikami :) Zawsze wychodzą i są przepyszne do kawki!
OdpowiedzUsuńtakie lubie najbardziej:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, aż szkoda jeść :)
OdpowiedzUsuńmoje ciasta tak nigdy nie wyglądają :P
http://pretty-perfection.blogspot.com/
Lata praktyki :P
UsuńRodzinka nie miała skrupułów i zjadła ciasto nie pozostawiając mi nawet okruszków ;)
Pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakowało - zgaduję :D U mnie czasami wygląd wizualny zachęca, ale to czasami :D
OdpowiedzUsuńKilka pytań bez odpowiedzi, kilka pragnień i nadziei. Jak każdego obracającego się w sferze 'obsesja jedzenia'? A co ty sądzisz na ten temat? --> dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com
za bardzo przypieczone jak na mój gust
OdpowiedzUsuńDziś właśnie zrobiłam to ciasto, ale z rabarbarem... Pycha:)
OdpowiedzUsuńElu, inspirujesz mnie do kuchennego działania:)
Pozdrawiam!
Ojej, bardzo, bardzo dziękuję za tak miły komentarz :)
UsuńWypieki to moja pasja i wkładam w nie dużo serca ;)
To ciasto jest super! Od dawna szukałam prostego przepisu na "olejowe" ciasto z owocami - zawsze wychodzi i super smakuje. Kiedyś przerobiłam troszkę ten przepis i zamiast mleka dałam 1/2 szklanki wody i 3/4 szklanki oleju. Piekę zwykle ok. 50 min, ale to zależy od piekarnika. Wychodzi jeszcze bardziej puszyste. POLECAM! Dziękuję za przepis!!!!
OdpowiedzUsuń