środa, 25 września 2013

Zupa z zielonym groszkiem, boczkiem i ziemniakami

Po ostatnich słodkościach przyszedł czas na coś bardziej sycącego i rozgrzewającego, zwłaszcza, że robi się coraz chłodniej. Dzisiaj pyszna zupa z zielonego groszku znaleziona na tej stronie. Polecam :)


Składniki:
  • ok. 500g mięsa na wywar (użyłam żeberek wieprzowych)
  • włoszczyzna (kilka marchewek, por, seler, pietruszka)
  • kilka plastrów boczku
  • 1 - 2 cebule
  • 300g ziemniaków
  • 1 szklanka zielonego groszku (dałam 2 puszki groszku)
  • mały kubek śmietany 18%
  • pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy


Do dużego garnka włożyć mięso oraz włoszczyznę (bez marchewki), zalać wodą, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem przez godzinę. 

Marchew oskrobać, pokroić na plastry i dodać do wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, boczek również pokroić i przesmażyć na patelni. Ziemniaki obrać, pokroić drobno. Z wywaru wyjąć włoszczyznę, za to wrzucić ziemniaki oraz cebulę z boczkiem, pogotować ok 20 minut. Następnie z garnka wyjąć mięso. Dodać groszek i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać śmietankę w kilku łyżkach wywaru, całość przelać do zupy, doprawić do smaku, pogotować jeszcze kilka minut.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz