środa, 18 września 2013

Placki z zsiadłego mleka z brzoskwiniami

Pyszne, pulchne i mięciutkie placuszki z zsiadłego mleka z dodatkiem brzoskwiń, to pyszny pomysł na fajne śniadanko. Córka zjadła je ze smakiem z dodatkiem cukru pudru, ja natomiast posmarowałam je dżemem malinowym :)


Składniki (oryginalny przepis tutaj):
  • 1 duże jajko
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 i 2/3 szklanki zsiadłego mleka (400g)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 brzoskwinie 


Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko zmiksować z cukrem i zsiadłym mlekiem, dodać przesianą mąkę z sodą. Delikatnie połączyć ciasto z białkami i wymieszać. Na koniec wsypać owoce i również delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść ciasto formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Podobne placki to smak mojego dzieciństwa... Tylko u mnie to ciasto robiło się jak na pierogi tylko bardziej klejące i rzadkie a potem rozwałkowywalo i smazyło na smalcu.. tak zawsze robiłą mama :)

    OdpowiedzUsuń