Pyszne, pulchne i mięciutkie placuszki z zsiadłego mleka z dodatkiem brzoskwiń, to pyszny pomysł na fajne śniadanko. Córka zjadła je ze smakiem z dodatkiem cukru pudru, ja natomiast posmarowałam je dżemem malinowym :)
- 1 duże jajko
- 2 - 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 i 2/3 szklanki zsiadłego mleka (400g)
- 2 szklanki mąki
- 3 brzoskwinie
Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko zmiksować z cukrem i zsiadłym mlekiem, dodać przesianą mąkę z sodą. Delikatnie połączyć ciasto z białkami i wymieszać. Na koniec wsypać owoce i również delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść ciasto formując nieduże placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Podobne placki to smak mojego dzieciństwa... Tylko u mnie to ciasto robiło się jak na pierogi tylko bardziej klejące i rzadkie a potem rozwałkowywalo i smazyło na smalcu.. tak zawsze robiłą mama :)
OdpowiedzUsuń