Już kiedyś wspominałam, że uwielbiamy wszelkie ciasta z dodatkiem marchewki, zawsze są takie wilgotne i mięciutkie. Nie inaczej było i tym razem, aromatyczny, oblany czekoladą... Ciasto marchewkowe w formie piernika? Czemu nie! Polecam na święta i nie tylko :)
Znaleziony tutaj.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchwi
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej/deserowej
- 2 łyżki mleka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakaem i przyprawą do piernika, dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać startą marchew, wymieszać delikatnie. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez ok 1 godzinę, do suchego patyczka. Ostudzić.
W garnuszku zagotować mleko, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Gotową udekorować ciasto.
Smacznego :)
Na pewno smakuje obłędnie ;D
OdpowiedzUsuń