To danie wypatrzyłam na tym blogu i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić dla swojego mężczyzny. Nie pomyliłam się, był wniebowzięty i danie bardzo mu smakowało. Było sycące, a połączenie boczku, cebulki, czosnku, żółtego sera z makaronem i sosem pomidorowym do strzał w dziesiątkę.
Składniki:
- 300g makaronu penne
- kilka plastrów wędzonego boczku (ok 150g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 100g startego żółtego sera
- pieprz, sól, ostra papryka, oregano, bazylia
Patelnię rozgrzać. Boczek pokroić w kawałki i wrzucić na patelnię, przykryć pokrywką. Gdy tłuszcz się wytopi smażyć jeszcze kilka minut a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć (pod przykryciem) aż cebula zmięknie. Pomidory wraz z zalewą i koncentratem pomidorowym zmiksować na gładki sos, wlać na patelnię, doprawić i wymieszać.
Makaron ugotować al dente (13 minut), odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wszystko wymieszać by makaron wchłonął sos. Doprawić w razie potrzeby, podawać z posypanym startym serem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz