poniedziałek, 4 lutego 2013

Penne all'amatriciana

To danie wypatrzyłam na tym blogu i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić dla swojego mężczyzny. Nie pomyliłam się, był wniebowzięty i danie bardzo mu smakowało. Było sycące, a połączenie boczku, cebulki, czosnku, żółtego sera z makaronem i sosem pomidorowym do strzał w dziesiątkę.


Składniki:
  • 300g makaronu penne
  • kilka plastrów wędzonego boczku (ok 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100g startego żółtego sera
  • pieprz, sól, ostra papryka, oregano, bazylia

Patelnię rozgrzać. Boczek pokroić w kawałki i wrzucić na patelnię, przykryć pokryw. Gdy tłuszcz się wytopi smażyć jeszcze kilka minut a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty czosnek. Smażyć (pod przykryciem) aż cebula zmięknie. Pomidory wraz z zalewą i koncentratem pomidorowym zmiksować na gładki sos, wlać na patelnię, doprawić i wymieszać. 

Makaron ugotować al dente (13 minut), odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wszystko wymieszać by makaron wchłonął sos. Doprawić w razie potrzeby, podawać z posypanym startym serem.
Smacznego :)

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz