sobota, 9 lutego 2013

Złociste talarki ziemniaczane z sosem ala tzaziki

Skoro zamieściłam już przepis na sos, teraz chciałabym podać propozycję z czym można go podawać. Fajną przekąską są talarki ziemniaczane przygotowane z gotowanych ziemniaków, więc jeżeli zostały Wam ugotowane ziemniaki z obiadu możecie zrobić z nich te placuszki. My jedliśmy je z sosem, natomiast wersja dla dziecka była z keczupem :)
Przepis znaleziony tutaj.


Składniki:
  • 10 - 12 ziemniaków (ok 1,5 kg)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, szczypta pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia

Ziemniaki obrać i ugotować dzień wcześniej - najlepsze są schłodzone. Jeżeli chcemy użyć świeżo ugotowanych muszą dobrze ostygnąć, a następnie być schłodzone w lodówce przez min. 30 minut. 

Ostudzone i zimne ziemniaki ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Szybko połączyć z jajkiem, mąkami i przyprawami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, formować kulki i delikatnie spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podawać np. z sosem tzaziki.
Smacznego :)

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz