sobota, 20 lipca 2013

Kopiec kreta

Widząc reklamy tego ciasta w telewizji zawsze zastanawiałam się jak jest ono zrobione, że rzeczywiście przypomina kopiec kreta. Sądziłam, że pewnie jest strasznie ciężkie do przygotowania i na pewno nigdy mi nie wyjdzie. Jednak bardzo się myliłam. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebujemy trochę czasu, aby je zrobić. Jednak efekt końcowy oraz zaskoczone miny wszystkich gości rekompensują stanie w kuchni ;)
Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
Na ciasto:
  • 100g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
Na masę:
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (dałam 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • 100g czekolady deserowej
  • 3 średnie banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250g serka typu Bieluch (użyłam jogurtu z mascarpone)

Margarynę rozpuścić, połączyć z resztą składników, dokładnie zmiksować. Okrągłą formę (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 st., przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko przestudzić, odkroić górę ciasta. Łyżką wydrążyć środek pozostawiając rant (coś na kształt płaskiej miseczki). Odcięty kawałek ciasta oraz wydrążony środek zmiksować lub pokruszyć.

Banany obrać ze skórek, przekroić wzdłuż i ułożyć na dnie ciasta (jeżeli nie mieszczą się w całości przekroić na mniejsze kawałki), skropić sokiem z cytryny. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywną z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixem. Następnie dodać serek i zmiksować. Na koniec wsypać pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na spód z bananów tworząc kopczyk. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem lekko dociskając. Kopiec kreta schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :) 

    

1 komentarz: