Widząc reklamy tego ciasta w telewizji zawsze zastanawiałam się jak jest ono zrobione, że rzeczywiście przypomina kopiec kreta. Sądziłam, że pewnie jest strasznie ciężkie do przygotowania i na pewno nigdy mi nie wyjdzie. Jednak bardzo się myliłam. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebujemy trochę czasu, aby je zrobić. Jednak efekt końcowy oraz zaskoczone miny wszystkich gości rekompensują stanie w kuchni ;)
Przepis znalazłam tutaj.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
Na ciasto:
- 100g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 500 ml śmietany kremówki 36% (dałam 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- 100g czekolady deserowej
- 3 średnie banany
- sok z 1/2 cytryny
- 250g serka typu Bieluch (użyłam jogurtu z mascarpone)
Margarynę rozpuścić, połączyć z resztą składników, dokładnie zmiksować. Okrągłą formę (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 st., przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i lekko przestudzić, odkroić górę ciasta. Łyżką wydrążyć środek pozostawiając rant (coś na kształt płaskiej miseczki). Odcięty kawałek ciasta oraz wydrążony środek zmiksować lub pokruszyć.
Banany obrać ze skórek, przekroić wzdłuż i ułożyć na dnie ciasta (jeżeli nie mieszczą się w całości przekroić na mniejsze kawałki), skropić sokiem z cytryny. Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywną z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixem. Następnie dodać serek i zmiksować. Na koniec wsypać pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Bitą śmietanę wyłożyć na spód z bananów tworząc kopczyk. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem lekko dociskając. Kopiec kreta schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
Pyszna propozycja,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń