Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie jadłam szpinaku. Kojarzył mi się z zieloną i niedobrą papką. Jednak, gdy znalazłam ten przepis, postanowiłam zaryzykować i spróbować go przygotować. Wyszło bardzo smaczne, sycące i lekkie danie na obiad. Zmieniłam w nim kilka drobnych składników - makaron świderki na pełnoziarniste spaghetti, pominęłam śmietankę i parmezan. Polecam :)
Składniki:
- 50g spaghetti pełnoziarnistego
- 100g mięsa z piersi kurczaka/indyka
- 200g świeżego szpinaku
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- tarty parmezan (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na patelnię i poddusić pod przykryciem. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i wrzucić na patelnię, podsmażyć. Szpinak porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerzu wyłożyć makaron a na to kurczaka ze szpinakiem.
Smacznego :)
Świetne danie!U mnie ostatnio też trwa szaleństwo ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych dań obiadowych ;)
OdpowiedzUsuń