poniedziałek, 4 listopada 2013

Babka dyniowa z czekoladowym środkiem

Puszysta baba przygotowana z puree z dyni z dodatkiem czekolady, lekko wilgotna, mało słodka, jednym słowem bardzo dobra, polecam! 
Przepis znaleziony tutaj.


Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 425g puree z dyni
  • 56g czekolady


Do miski przesiać mąkę z kakao, proszkiem, sodą, solą, cynamonem i imbirem. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować. Dodać puree z dyni, wymieszać. Na koniec wsypać suche składniki i zmiksować. 1 szklankę ciasta odłożyć do oddzielnej miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z odłożonym ciastem.

Formę do baby wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta, wyrównać. Łyżeczką zrobić naokoło rower przez środek ciasta. Nałożyć do niego ciasto czekoladowe i przykryć pozostałą częścią ciasta dyniowego, wyrównać. Babę piec w temp 180 stopni przez 50 - 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



2 komentarze: