Puszysta baba przygotowana z puree z dyni z dodatkiem czekolady, lekko wilgotna, mało słodka, jednym słowem bardzo dobra, polecam!
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 16g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 425g puree z dyni
- 56g czekolady
Do miski przesiać mąkę z kakao, proszkiem, sodą, solą, cynamonem i imbirem. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować. Dodać puree z dyni, wymieszać. Na koniec wsypać suche składniki i zmiksować. 1 szklankę ciasta odłożyć do oddzielnej miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z odłożonym ciastem.
Formę do baby wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta, wyrównać. Łyżeczką zrobić naokoło rower przez środek ciasta. Nałożyć do niego ciasto czekoladowe i przykryć pozostałą częścią ciasta dyniowego, wyrównać. Babę piec w temp 180 stopni przez 50 - 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwielbiam babki a Twoja już zachęca mnie swoim wygladem :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuń