Jedna z moich ulubionych babek, prosta w przygotowaniu, maślana, z wyczuwalną nutą wanilii i miodu, miękka i lekko wilgotna, bardzo smaczna do kawki lub kubka mleka. Polecam :)
Źródło przepisu klik klik.
Źródło przepisu klik klik.
Składniki:
- 225g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru (dałam 1 szklankę)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki miodu (użyłam prawdziwego)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 16g cukru waniliowego
Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując (masa może się zważyć). Dodać miód, skórkę z cytrynową oraz cukier waniliowy, zmiksować. W drugiej misce przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Połączyć z masą maślaną. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać ciasto. Babkę piec w temp. 180 stopni przez 60 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwielbiam wszystko, co maślane! A do tego z miodem, delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńuwielbiam maślane wypieki:)
OdpowiedzUsuń