Dawno nie robiłam żadnego deseru dla mojej rodzinki (nie licząc ciast), więc tym razem postanowiłam przygotować coś prostego, ze składników, które miałam w domu. Na dodatek chciałam udowodnić mężowi, że ryż jest naprawdę smaczny i można go użyć na wiele sposobów.
Składniki (na 3 porcje w słoiczkach nutelli):
Pudding:
- kilka ciasteczek owsianych (mogą być też pełnoziarniste lub zwykłe herbatniki)
- 150g ryżu białego
- 400 - 500 ml mleka
- 60g cukru
- 1 łyżka budyniu w proszku (śmietankowy lub waniliowy)
- szczypta soli
- 4 średnie jabłka
- szczypta cynamonu
- sok z cytryny
- cukier (opcjonalnie, ja wolę kwaśny mus)
- migdały do dekoracji
Ryż wrzucić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Po 5 minutach gotowania dokładnie odcedzić. Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę mleka wlać do garnuszka, dodać ryż, sól i cukier. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez 20 - 30 minut, sprawdzając co jakiś czas czy ryż nie przykleja się do garnka, lub czy nie powstał kożuch. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem. Wlać do ryżu i gotować ok 5 minut, cały czas mieszając aż ryż wchłonie cały płyn i zgęstnieje.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Wrzucić do garnuszka, dodać sok z cytryny i prażyć na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wsypać cynamon i jak ktoś chce to również cukier. Smażyć aż cały płyn wyparuje.
Ciastka pokruszyć w malakserze lub np. za pomocą wałka. Do szklanek, filiżanek lub tak jak ja słoiczków po nutelli, ułożyć warstwę ciastek, na to wyłożyć pudding a na wierzch jabłka. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, udekorować nimi deser.
Pudding można wstawić do lodówki i podawać schłodzony (wtedy będzie bardziej ścisły) lub podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.
Smacznego :)
Jak ja uwielbiam takie desery! :)
OdpowiedzUsuń