Jako mała dziewczynka uwielbiałam wszystkie kluski jakie tylko robiła moja mama. Tak też zostało do dzisiaj ;) Najczęściej były to kopytka. Dzisiaj serwuję je z dodatkiem delikatnego gulaszu w sosie własnym, proste, ale jakże smaczne danie obiadowe dla całej rodziny :)
Składniki:
Na gulasz:
- ok. 500g udźca indyczego (może być również wieprzowina, schab, łopatka lub szynka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- przyprawa do gulaszu
- 1 łyżka mąki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Dzień wcześniej ugotować ziemniaki, pozostawić do ostudzenia.
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić wraz z przeciśniętym czosnkiem na patelni. Dodać mięso i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie rumiane, przełożyć je wraz z cebulą i czosnkiem do garnka, zalać wodą i zagotować. (Wody wlać tyle by zakryła mięso). Całość gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Doprawić przyprawą do gulaszu oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Aby zagęścić sos, z garnka odlać pół szklanki sosu,rozpuścić w nim łyżkę mąki, dobrze wymieszać aby nie było grudek i ponownie wlać do garnka. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.
Ugotowane, ostudzone ziemniaki
przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Dodać jako, sól
oraz mąkę i dokładnie ale szybko wyrobić ciasto. Podzielić na części. Na
oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko
spłaszczyć i kroić ukośnie kluski. W garnku zagotować wodę, posolić.
Kluski wrzucać na wrzątek. Gotować 2 - 3 minuty licząc od wypłynięcia
kopytek na powierzchnię. Gotowe kopytka polać sosem z mięsem.
Smacznego :)
jak gulasz to obowiązkowo z kaszą albo właśnie z kopytkami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiad :) Chyba narobiłaś mi ochoty na kopytka w takiej wersji, choć zwykle jem je na słodko.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na obiadek ;d
OdpowiedzUsuń