Zakochani jesteśmy w niej po uszy! Serio! Ta szarlotka to genialne połączenie słodkiej bezy i rodzynek z kwaśnymi jabłkami. Do tego orzechowe, kruche ciasto, istne niebo w gębie! Polecam bardzo!
Znaleziona tutaj.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1,5 szklanki mąki
- 150g masła
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 6 dużych jabłek
- 100g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 3 białka
- 3 łyżki cukru waniliowego
Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w blenderze na drobny pył i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem i cukrem pudrem przesiać do misy miksera, dodać masło oraz żółtka, wyrobić elastyczne ciasto (można też ręcznie). Ciasto będzie dość klejące. Podzielić je na dwie części: 1/3 uformować w kulę, zawinąć w folię i wsadzić do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy (24 cm) oraz boki do połowy wysokości. (Ja dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na min. 2 h.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć nasienia i pokroić na plasterki (ja starłam jabłka na tarce o dużych oczkach). W garnuszku rozpuścić masło, dodać rodzynki, jabłka oraz miód, dusić aż cała woda wyparuje a jabłka zamienią się w mus. Garnuszek zestawić z ognia i pozostawić do przestudzenia.
Z lodówki wyjąć tortownicę. Jabłka wyłożyć na spodzie, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się sztywna i gęsta. Delikatnie posmarować nią wierzch jabłek. Z zamrażarki wyjąć pozostałą część ciasta i zetrzeć ją na bezę.
Ciasto piec w temp. 175 st. C przez ok 45 minut. Ostudzoną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mniam, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :)
UsuńRobiłam ją i również mi bardzo zasmakowała. Dodałam mąkę żytnią i razową przez co smakowała jeszcze bardziej orzechowo, po prostu delicje :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńPyszności !! :)
OdpowiedzUsuńJak cudnie wygląda :) Nie jadłam orzechowej szarlotki, ale już wiem, że awansowałaby na wysoką pozycję, jeśli chodzi o listę ciast :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, nie pożałujesz :)
UsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńI zamarzyła mi się porcja Twojej szarlotki! Piękna!
OdpowiedzUsuńI pysznie u Ciebie - pozdrowienia:)
Moja szarlotka właśnie siedzi w piekarniku. Ciekawe jak smakuje?! :)
OdpowiedzUsuń