sobota, 9 marca 2013

Szarlotka orzechowa

Zakochani jesteśmy w niej po uszy! Serio! Ta szarlotka to genialne połączenie słodkiej bezy i rodzynek z kwaśnymi jabłkami. Do tego orzechowe, kruche ciasto, istne niebo w gębie! Polecam bardzo!
Znaleziona tutaj.


Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mąki
  • 150g masła
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
Nadzienie:
  • 6 dużych jabłek
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Beza:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego


Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w blenderze na drobny pył i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem i cukrem pudrem przesiać do misy miksera, dodać masło oraz żółtka, wyrobić elastyczne ciasto (można też ręcznie). Ciasto będzie dość klejące. Podzielić je na dwie części: 1/3 uformować w kulę, zawinąć w folię i wsadzić do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić dno tortownicy (24 cm) oraz boki do połowy wysokości. (Ja dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na min. 2 h. 

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć nasienia i pokroić na plasterki (ja starłam jabłka na tarce o dużych oczkach). W garnuszku rozpuścić masło, dodać rodzynki, jabłka oraz miód, dusić aż cała woda wyparuje a jabłka zamienią się w mus. Garnuszek zestawić z ognia i pozostawić do przestudzenia.

Z lodówki wyjąć tortownicę. Jabłka wyłożyć na spodzie, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a piana stanie się sztywna i gęsta. Delikatnie posmarować nią wierzch jabłek. Z zamrażarki wyjąć pozostałą część ciasta i zetrzeć ją na bezę.

Ciasto piec w temp. 175 st. C przez ok 45 minut. Ostudzoną posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

  

10 komentarzy:

  1. Mniam, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ją i również mi bardzo zasmakowała. Dodałam mąkę żytnią i razową przez co smakowała jeszcze bardziej orzechowo, po prostu delicje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak cudnie wygląda :) Nie jadłam orzechowej szarlotki, ale już wiem, że awansowałaby na wysoką pozycję, jeśli chodzi o listę ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I zamarzyła mi się porcja Twojej szarlotki! Piękna!
    I pysznie u Ciebie - pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja szarlotka właśnie siedzi w piekarniku. Ciekawe jak smakuje?! :)

    OdpowiedzUsuń