sobota, 30 marca 2013

Mazurek migdałowo - krówkowy z powidłami śliwkowymi

Nadeszła Wielkanoc, więc wszyscy pieką mazurki i babki oraz inne słodkości. Ja w tym roku również przygotowałam mazurka, tym razem bardziej klasycznego bo na kruchym cieście z masą krówkową. Bardzo prosty w wykonaniu, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.


Składniki:
Ciasto ( źródło):
  • 70g zmielonych migdałów na pył
  • 400g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 130g margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Masa krówkowa (źródło):
  • 400g krówek
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 60g masła
Do dekoracji:
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
     
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem, dodać migdały, miękkie masło, smalec, i posiekać. Następnie dodać 2 jajka i cukier, wyrobić ciasto. Można je również  wyrobić w misie miksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 h.

Po tym czasie z ciasta odciąć 1/3. Większą część rozwałkować i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasto zrobić na brzegi ozdoby (ja zaplotłam warkocze). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 - 200 st. przez 10 - 20 minut aż ciasto będzie podpieczone. Ostudzić.

Powidła śliwkowe zmiksować. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu lepiej rozsmarowują się po cieście. 

Śmietankę i mleko zagotować w rondelku, dodać krówki, mieszać aż się rozpuszczą. Chwilę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i przestudzić. Nastepnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści. 

Powidła śliwkowe rozsmarować cienko na spodzie mazurka, wylać masę krówkową, wyrównać, dowolnie udekorować i pozostawić do stężenia.
Smacznego :)

      

2 komentarze: