Nadeszła Wielkanoc, więc wszyscy pieką mazurki i babki oraz inne słodkości. Ja w tym roku również przygotowałam mazurka, tym razem bardziej klasycznego bo na kruchym cieście z masą krówkową. Bardzo prosty w wykonaniu, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Składniki:
Ciasto ( źródło):
- 70g zmielonych migdałów na pył
- 400g mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 130g margaryny
- 2 łyżki smalcu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 400g krówek
- 100 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietanki 30%
- 60g masła
- rodzynki
- płatki migdałowe
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem, dodać migdały, miękkie masło, smalec, i posiekać. Następnie dodać 2 jajka i cukier, wyrobić ciasto. Można je również wyrobić w misie miksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 h.
Po tym czasie z ciasta odciąć 1/3. Większą część rozwałkować i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasto zrobić na brzegi ozdoby (ja zaplotłam warkocze). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 - 200 st. przez 10 - 20 minut aż ciasto będzie podpieczone. Ostudzić.
Powidła śliwkowe zmiksować. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu lepiej rozsmarowują się po cieście.
Śmietankę i mleko zagotować w rondelku, dodać krówki, mieszać aż się rozpuszczą. Chwilę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i przestudzić. Nastepnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Powidła śliwkowe rozsmarować cienko na spodzie mazurka, wylać masę krówkową, wyrównać, dowolnie udekorować i pozostawić do stężenia.
Smacznego :)
Naajlepszy!;)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :] i te warkoczyki dookoła...
OdpowiedzUsuńach!
Wspaniałych świąt!