Puszyste, mięciutkie i bardzo orzeźwiające babeczki z pysznym kremem, który wcześniej wykorzystałam do ciasta marchewkowego (klik). Przepis na babeczki znalazłam tutaj. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki maślanki/ kefiru/śmietany 12%
- 300 ml śmietany 30%
- 150g serka typu Bieluch
- skórka z 1 cytryny
- 1 fix do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Mąkę wraz z proszkiem przesiać do miski. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i zmiksować. Następnie dodać sok oraz skórkę z cytryn i maślankę, wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać jedynie do połączenia się składników.
Formę do muffinek wypełnić papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temp. 180 st. przez ok 20 - 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno wraz z łyżką cukru pudru i fixem, dodać serek i zmiksować. Krem nakładać do rękawa cukierniczego i dekorować każdą babeczkę. Posypać skórką z cytryny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz