czwartek, 6 czerwca 2013

Babeczki cytrynowe z kremem

Puszyste, mięciutkie i bardzo orzeźwiające babeczki z pysznym kremem, który wcześniej wykorzystałam do ciasta marchewkowego (klik). Przepis na babeczki znalazłam tutaj. Polecam :)


Składniki:
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki maślanki/ kefiru/śmietany 12%
Krem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 150g serka typu Bieluch
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru


Mąkę wraz z proszkiem przesiać do miski. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i zmiksować. Następnie dodać sok oraz skórkę z cytryn i maślankę, wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać jedynie do połączenia się składników.

Formę do muffinek wypełnić papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temp. 180 st. przez ok 20 - 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno wraz z łyżką cukru pudru i fixem, dodać serek i zmiksować. Krem nakładać do rękawa cukierniczego i dekorować każdą babeczkę. Posypać skórką z cytryny.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz