czwartek, 20 czerwca 2013

Kremowa tarta truskawkowa

Przepis na tą tartę znalazłam na Moich Wypiekach tutaj. Delikatny mus truskawkowy na kruchym kakaowym spodzie to istne niebo w gębie zwłaszcza, że nie potrzeba nam piekarnika. Bardzo polecam! :)


Składniki:
Spód:
  • 300g ciastek (oreo lub neo bez nadzienia - użyłam herbatników kakaowych)
  • 60g masła (dałam 100g)
Masa truskawkowa:
  • 300g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
Do dekoracji:
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • truskawki


Herbatniki i masło wrzucić do misy robota i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę przełożyć do formy do tarty, wyrównać i dokładnie wgnieść w dno oraz boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy truskawkowej.

Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z cukrem oraz sokiem z cytryny na puree. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzać w garnuszku aż żelatyna dokładnie się rozpuści, dodać do musu truskawkowego i wymieszać. (Gdyby porobiły się grudki mus truskawkowy wraz z żelatyną pogrzać chwilę cały czas mieszając aż grudki się rozpuszczą). Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z fixami na sztywno, wlać mus truskawkowy i zmiksować. Przygotowaną masę wylać na spód tarty, wyrównać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę bitą śmietaną oraz truskawkami.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz