Szybkie i proste danie na obiad z bardzo zdrową ciecierzycą którą odkryłam niedawno. Jest w nim wszystko co lubię, czyli pieczarki z cebulką oraz młoda marchewka.
Ciecierzyca pochodzi z Zachodniej Azji, jest bardzo cennym źródłem białka, węglowodanów, minerałów takich jak fosfor, wapń, cynk oraz witamin jak kwas foliowy, witaminy z grupy B, A, C, E, K. Do tego, co na pewno ucieszy wiele kobiet, cieciorka jest niskokaloryczna (jedynie 160 kcal na 100g). Na pewno pojawi się w mojej kuchni jeszcze nie raz jako dodatek do sałatek lub innych potraw na gorąco.
Składniki:
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 młode marchewki
- 1 ząbek czosnku
- garść ciecierzycy
- sól, pieprz
Cieciorkę namoczyć w wodzie dzień wcześniej, następnie gotować ją przez 40 minut do miękkości (nie solić wody), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z przeciśniętym czosnkiem. Pieczarki i marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli, poddusić pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok a marchewka zmięknie dodać ugotowaną cieciorkę, przyprawić, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut do odparowania płynu.
Smacznego :)
Bardzo lubię ciecierzycę. Gulasz to fajny pomysł na wykorzystanie jej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cieciorkę :) mniam mniam
OdpowiedzUsuń