Pyszne, szybkie racuchy z borówką, doskonałe na śniadanie zarówno dla małego jak i dużego łasucha. Podawałam je z odrobiną serka waniliowego, ale można je również posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży świeżych (lub 7g suchych)
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 200g borówek amerykańskich
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko, cukier, sól oraz drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn: drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki). Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać borówki, wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie łyżką nabierać porcję ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
Smacznego :)
racuchy z pewnością pyszne :)
OdpowiedzUsuń