piątek, 13 lipca 2012

Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską

Pyszne, szybkie racuchy z borówką, doskonałe na śniadanie zarówno dla małego jak i dużego łasucha. Podawałam je z odrobiną serka waniliowego, ale można je również posypać cukrem pudrem.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50g drożdży świeżych (lub 7g suchych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 200g borówek amerykańskich



Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko, cukier, sól oraz drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić zaczyn: drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki). Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać borówki, wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 

Po tym czasie łyżką nabierać porcję ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
Smacznego :)



1 komentarz: