Przepis na ten sos znalazłam w książce "Kuchnia Polska. Przepisy stare i nowe" z 2005 roku. Sos wspaniale pachnie grzybami, doskonale nadaje się do placków ziemniaczanych, zrazów oraz do dań mięsnych. Ja podawałam go do kotletów mielonych. Polecam :)
Składniki:
- 20 - 30g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kostki rosołowej
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
- sól, pieprz
Grzyby dokładnie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ale wodę po gotowaniu zachować.
W garnuszku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju. Wywar z grzybów przelać do szklanki, rozpuścić w nim 1/2 kostki rosołowej oraz mąkę, dokładnie wymieszać i przelać do garnuszka z cebulą. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać śmietanę. Odcedzone grzyby posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą oraz pieprzem. Sos można pozostawić w takiej formie lub go zmiksować, wtedy będzie bardziej kremowy.
Smacznego :)
luuuubię ;]
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co z grzybami. Wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń