środa, 11 lipca 2012

Sos grzybowy

Przepis na ten sos znalazłam w książce "Kuchnia Polska. Przepisy stare i nowe" z 2005 roku. Sos wspaniale pachnie grzybami, doskonale nadaje się do placków ziemniaczanych, zrazów oraz do dań mięsnych. Ja podawałam go do kotletów mielonych. Polecam :)


Składniki:
  • 20 - 30g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany
  • sól, pieprz


Grzyby dokładnie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, ale wodę po gotowaniu zachować.

W garnuszku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju. Wywar z grzybów przelać do szklanki, rozpuścić w nim 1/2 kostki rosołowej oraz mąkę, dokładnie wymieszać i przelać do garnuszka z cebulą. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać śmietanę. Odcedzone grzyby posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą oraz pieprzem. Sos można pozostawić w takiej formie lub go zmiksować, wtedy będzie bardziej kremowy.
Smacznego :)

2 komentarze: