Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanka mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
- truskawki
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2 - 3 cm od dna formy na tartę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tarty, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem. Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego aby go obciążyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Zdjąć papier oraz obciążenie i piec jeszcze ok 5 - 7 minut (aż tarta się lekko przyrumieni). Wystudzić.
W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń oraz galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Owoce pokroić na połówki. Budyń wylać na spód tarty, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i chłodzić aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego :)
ślicznie wyszły Ci brzegi tarty, bajeczne!
OdpowiedzUsuńJa szpikuję całą tartę truskawkami, lubię jak jest ich duuużo ;)
pozdrawiam ciepło,
szana
www.gastronomygo.blogspot.com
piękna! musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuń