środa, 4 lipca 2012

Tarta z truskawkami

Delikatnie kruche ciasto, budyń, truskawki, czyli pyszna tarta na letnie upały :) Znaleziona tutaj.


Składniki:
Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
  • truskawki 


Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2 - 3 cm od dna formy na tartę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tarty, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem. Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego aby go obciążyć. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Zdjąć papier oraz obciążenie i piec jeszcze ok 5 - 7 minut (aż tarta się lekko przyrumieni). Wystudzić.

W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń oraz galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Owoce pokroić na połówki. Budyń wylać na spód tarty, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki i chłodzić aż galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego :)




3 komentarze:

  1. ślicznie wyszły Ci brzegi tarty, bajeczne!
    Ja szpikuję całą tartę truskawkami, lubię jak jest ich duuużo ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna! musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń