środa, 15 maja 2013

Ciasto z bananami i orzechami włoskimi w polewie czekoladowej

Wilgotne, mięciutkie, aromatyczne, mało słodkie, szybkie w przygotowaniu to zalety tego ciasta, wad nie wskazano, więc polecam :)


Składniki (jest to ten zmodyfikowany przepis):
Ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 dojrzałe banany
  • 100g orzechów włoskich
Polewa:
  • 50 ml mleka
  • 70g czekolady
  • 40g masła


Mąkę wraz z proszkiem i sodą przesiać do jednej miski. W drugiej zmiksować ze sobą żółtka, maślankę, olej, cukier. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki połączyć z mokrymi, wsypać orzechy, wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie białka. Dno okrągłej tortownicy (u mnie 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, część powtykać do ciasta a część wyłożyć na wierzch lekko dociskając. Ciasto piec w temp. 180 st. przez ok. 60 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Przygotować polewę: do garnuszka wrzucić pokrojoną czekoladę, masło oraz mleko. Podgrzewać mieszając aż masa zamieni się w gładką polewę. Polać nią wystudzone ciasto. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Banany, orzechy i czekolada to jedne z tych połączeń, które lubię najbardziej!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie bananowe ciasta. Tak naprawdę są już naturalnie słodkie i bardzo wilgotne. Idealne :)

    OdpowiedzUsuń