Ja już kiedyś pisałam, że ciasta marchewkowe uwielbiamy, darzymy wielką miłością a to ciasto utwierdziło nas w przekonaniu, że marchewkowe jest najlepsze ;) Do tego ten krem na bazie bitej śmietany i białego serka, taki delikatny i puszysty już stał się moim ulubionym i na pewno wykorzystam go niejednokrotnie :)
Składniki (źródło tutaj):
Ciasto:
- 170 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g posiekanych orzechów (dałam orzechy włoskie)
- 130g cukru
- 200 ml oleju
- 4 jajka
- 200g startej marchwi (dałam dużo więcej bo ok. 300g)
- skórka i sok z 0,5 pomarańczy
- 100 ml maślanki
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 fixy do śmietany
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 serek typu Bieluch (150g)
- płatki migdałowe
Do jednej miski przesiać mąki wraz z proszkiem, sodą oraz cynamonem, dodać posiekane orzechy. W drugiej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać olej, maślankę oraz sok i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Dodać suche składniki, wymieszać, na koniec dodać startą marchew i ponownie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Dno tortownicy (u mnie 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. przez 50 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce. Gdy będzie już zimne przekroić ciasto na dwa placki.
Śmietanę ubić wraz z cukrem oraz fixami na sztywno, dodać serka i zmiksować. 3/4 kremu wyłożyć na dolny placek, przykryć drugim plackiem i pozostały krem rozsmarować na wierzchu. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Gdy ostygną posypać wierzch kremu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Zdrowiej chyba nie można było :) Podziwiam Cię za efekt końcowy, bo to naprawdę piękne ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMarchewkowe... moje ulubione!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię marchewkowe, twoje apetycznie wygląda,tez piekłam ,jutro wrzucę fotki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszło. dziękuję za skorzystanie z przepisu.
OdpowiedzUsuń