niedziela, 5 maja 2013

Makaron z serem i polewą truskawkową

Gdy przychodzą cieplejsze dni to mamy wielką ochotę na świeże owoce. Już nie możemy doczekać się zwłaszcza polskich truskawek a także śliwek czy czereśni. Na razie więc musimy zadowolić się np mrożonymi, z których też da się przygotować smaczne i lekkie danie zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Makaron z serem już kiedyś robiłam dla córki, tym razem postanowiłam urozmaicić go sosem z truskawek. Pycha! :)


Składniki:
  • 250g makaronu np muszelki
  • 200g twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru (ilość wg upodobań)
  • cynamon lub cukier waniliowy
Sos:
  • szklanka mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru


Do garnuszka wrzucić masło i cukier, roztopić na niewielkim ogniu. Dodać twaróg, rozdrobnić widelcem i podsmażyć aż ser lekko zmięknie.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, dodać do twarogu, wymieszać, można dodać cynamon i cukier waniliowy, przełożyć na talerze.

Truskawki wrzucić do rondelka, pogrzać aż zmiękną i puszczą sok. Dodać cukier puder, wymieszać i zmiksować na gładki sos. Polać nim makaron.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Danie idealne na ciepłe popołudnie :) Lekki, smaczny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron w takiej wersji na słodko , lubię najbardziej ,do tego jeszcze cynamon ;)

    OdpowiedzUsuń