Gdy przychodzą cieplejsze dni to mamy wielką ochotę na świeże owoce. Już nie możemy doczekać się zwłaszcza polskich truskawek a także śliwek czy czereśni. Na razie więc musimy zadowolić się np mrożonymi, z których też da się przygotować smaczne i lekkie danie zarówno dla mniejszych jak i większych łasuchów. Makaron z serem już kiedyś robiłam dla córki, tym razem postanowiłam urozmaicić go sosem z truskawek. Pycha! :)
Składniki:
- 250g makaronu np muszelki
- 200g twarogu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru (ilość wg upodobań)
- cynamon lub cukier waniliowy
- szklanka mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Do garnuszka wrzucić masło i cukier, roztopić na niewielkim ogniu. Dodać twaróg, rozdrobnić widelcem i podsmażyć aż ser lekko zmięknie.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, dodać do twarogu, wymieszać, można dodać cynamon i cukier waniliowy, przełożyć na talerze.
Truskawki wrzucić do rondelka, pogrzać aż zmiękną i puszczą sok. Dodać cukier puder, wymieszać i zmiksować na gładki sos. Polać nim makaron.
Smacznego :)
Danie idealne na ciepłe popołudnie :) Lekki, smaczny obiad.
OdpowiedzUsuńmakaron w takiej wersji na słodko , lubię najbardziej ,do tego jeszcze cynamon ;)
OdpowiedzUsuń