czwartek, 2 maja 2013

Szarlotka z budyniem

Oryginalny przepis znalazłam tutaj. Autorka nazwała to ciasto jabłecznikiem, dla mnie to bardziej szarlotka, ale mniejsza o nazwę bo najważniejszy jest efekt, który wszystkim smakował. Jedynie co zmieniłam w tym przepisie to zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej. Polecam :)


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie po 35g każde)
  • 2 łyżki cukru


Połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek, śmietanę, żółtka, jajko oraz margarynę, szybko zagnieść elastyczne ciasto (będzie się lepiło do rąk). Odkroić 1/3 część ciasta, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno formy (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą). Wstawić do lodówki. 

Jabłka obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim jabłka, posypać cynamonem (można również cukrem waniliowym). Na jabłka wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temp. 180 st. przez 40 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Szarlotka z budyniem? Hej, tego jeszcze nie było nigdy w moim domu. Muszę to kiedyś nadrobić, bo wygląd mówi sam za siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Jeśli są jabłka i jest cynamon to musi być pysznie nie ma innej opcji ;)

    OdpowiedzUsuń