Barszczyk zamówił sobie mój mąż, więc ja jako dobra żona musiałam spełnić jego zachciankę. Nie wiem czy mój barszcz to taki prawdziwy, tradycyjny, ale na pewno wyszedł bardzo, bardzo smaczny a mąż był bardzo zadowolony.
*Składniki:
- 500 ml zakwasu do barszczu białego (ja kupiłam)
- 800g białej kiełbasy
- kawałek wędzonki lub innego mięsa na wywar
- włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por
- 3- 4 ziemniaki
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18%
Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić razem z wędzonką do dużego garnka i zalać zimną wodą. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie usunąć z wywaru warzywa i wędzonkę. Dodać białą kiełbasę, pogotować ok 20 - 30 minut aby się sparzyła, następnie wyjąć ją i odłożyć aby ostygła.
Cebulę i czosnek pokroić drobno, podsmażyć na patelni i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również wrzucić do garnka, następnie dodać zakwas, pogotować kilka minut (ok 5-10). Doprawić majerankiem oraz śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Dokładnie wymieszać by nie porobiły się grudki. Białą kiełbasę pokroić w plastry i dodać do zupy. Pogotować jeszcze 5 minut aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem barszcz można jeszcze doprawić do smaku chrzanem. Nam najbardziej smakuje podany z jajkiem na twardo.
Smacznego :)
*Trudno mi podać jedno źródło przepisu z którego korzystałam, gdyż jest to zlepek znalezionych w sieci kilku przepisów
Można wiedzieć jaki to gatunek ziemniaków, które ugotują się w kilka minut?
OdpowiedzUsuńMożna wiedzieć po co ten złośliwy komentarz? Ziemniaki gotuje się zazwyczaj ok 10 minut. I chyba to logiczne, że podajemy zupę, gdy ziemniaki będą miękkie.
Usuń