Niestety jesień przyszła (jak dla mnie trochę za szybko...), zrobiło się zimno a niedługo będzie wietrznie i deszczowo. Nie jest to moja ulubiona pora roku, zwłaszcza gdy wiem, że zaraz po niej przyjdzie zima z krótkim dniem, przymrozkami, śniegiem... brrryy... Jedynie co lubię w jesieni to moje ukochane jabłka, dlatego dzisiaj przepis na muffinki z jabłkami pachnącymi cynamonem i przyprawą do piernika.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 290g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 4 średnie jabłka
Do jednej miski przesiać mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, imbir i przyprawę do piernika. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, po każdym chwilę miksować aż składniki się połączą. Wsypać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną z przyprawami, wlać mleko, zmiksować. Na końcu dodać starte jabłka, wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temp. 160 stopni przez 25 minut. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jakie apetyczne! Poproszę jednego do kawki. Na pewno wspaniale umilą każdą wolną chwilę :)
OdpowiedzUsuń