niedziela, 13 października 2013

Zupa krem z marchewką i czerwoną soczewicą

Dzisiaj zapraszam na pyszną, gęstą i rozgrzewającą zupę z marchewki i czerwonej soczewicy, czyli smacznie i zdrowo :)
Znaleziona tutaj. Polecam!


Składniki:
  • kawałek mięsa
  • włoszczyzna: kawałek pora, seler, korzeń pietruszki 
  • 5 średnich marchewek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 300g soczewicy czerwonej
  • 3 - 4 łyżki puree pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki, zmiksowałam je wraz z sokiem)
  • 1 szklanka mleka (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy

Do dużego garnka włożyć mięso oraz włoszczyznę (bez marchewki), zalać wodą, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie z garnka wyjąć warzywa oraz mięso. Cebulę i marchew obrać, pokroić w kosteczkę.

W drugim garnku (lub na patelni) rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać masło, szczyptę imbiru, następnie dodać pokrojoną marchewkę i smażyć 5 - 10 minut, mieszając co jakiś czas.

Następnie dodać soczewiczę i puree pomidorowe. Smażyć 5 minut. Następnie zalać wszystko przygotowanym bulionem (lub jak jak ktoś robił na patelni, to jej zawartość dodać do gotowego w garnku bulionu). Gotować 15 - 20 minut aż marchewki będą miękkie. Doprawić w razie potrzeby i zmiksować na gładki mus, dolać mleka gdyby zupa była za gęsta.

Zupę podawać samą lub z ugotowanym ryżem lub (w wersji dla dzieci) z makaronem w różnych kształtach.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz