Znaleziona tutaj. Polecam!
Składniki:
- kawałek mięsa
- włoszczyzna: kawałek pora, seler, korzeń pietruszki
- 5 średnich marchewek
- 2 łyżki oleju
- 2 - 3 łyżki masła
- 300g soczewicy czerwonej
- 3 - 4 łyżki puree pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki, zmiksowałam je wraz z sokiem)
- 1 szklanka mleka (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta imbiru
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy
Do
dużego garnka włożyć mięso oraz włoszczyznę (bez marchewki), zalać
wodą, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod
przykryciem przez godzinę. Po tym czasie z garnka wyjąć warzywa oraz mięso. Cebulę i marchew obrać, pokroić w kosteczkę.
W drugim garnku (lub na patelni) rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać masło, szczyptę imbiru, następnie dodać pokrojoną marchewkę i smażyć 5 - 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Następnie dodać soczewiczę i puree pomidorowe. Smażyć 5 minut. Następnie zalać wszystko przygotowanym bulionem (lub jak jak ktoś robił na patelni, to jej zawartość dodać do gotowego w garnku bulionu). Gotować 15 - 20 minut aż marchewki będą miękkie. Doprawić w razie potrzeby i zmiksować na gładki mus, dolać mleka gdyby zupa była za gęsta.
Zupę podawać samą lub z ugotowanym ryżem lub (w wersji dla dzieci) z makaronem w różnych kształtach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz