wtorek, 8 października 2013

Różowe ciasto z malinami

To oryginalne ciasto znalazłam na tej stronie. Bardzo mi się spodobało i postanowiłam zrobić je na imieniny męża. Miało być różowe i ładnie komponować się z kolorem malin, jednak u mnie biszkopt nie do końca nabrał takiego koloru jak chciałam. Mimo wszystko ciasto prezentowało się bardzo wdzięcznie i wszystkim smakowało. Polecam :)


Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • odrobina czerwonego barwnika
Nasączenie:
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
Masa:
  • 400g śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru (można dać więcej)
  • 250g mascarpone (dałam serek Bieluch)
  • 500g malin


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, olej, barwnik cały czas miksując. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Biszkopt piec przez 35 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić.

W małym naczyniu połączyć ze sobą wodę, cukier i sok z cytryny. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.

W misce ubić na sztywno śmietanę wraz z cukrem pudrem, na koniec dodać serek i zmiksować. Śmietanę wyłożyć na biszkopt, wyrównać, na wierzch poukładać maliny. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Urocze ciasto, słodkie i delikatne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń