To oryginalne ciasto znalazłam na tej stronie. Bardzo mi się spodobało i postanowiłam zrobić je na imieniny męża. Miało być różowe i ładnie komponować się z kolorem malin, jednak u mnie biszkopt nie do końca nabrał takiego koloru jak chciałam. Mimo wszystko ciasto prezentowało się bardzo wdzięcznie i wszystkim smakowało. Polecam :)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- odrobina czerwonego barwnika
- 1/2 szklanki wody
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 400g śmietany 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru (można dać więcej)
- 250g mascarpone (dałam serek Bieluch)
- 500g malin
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, olej, barwnik cały czas miksując. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Biszkopt piec przez 35 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt ostudzić.
W małym naczyniu połączyć ze sobą wodę, cukier i sok z cytryny. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.
W misce ubić na sztywno śmietanę wraz z cukrem pudrem, na koniec dodać serek i zmiksować. Śmietanę wyłożyć na biszkopt, wyrównać, na wierzch poukładać maliny. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Urocze ciasto, słodkie i delikatne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń