Bardzo proste, bardzo szybkie w wykonaniu, bez zbędnego kombinowania. Zapraszam po kawałek ;)
Składniki:
- 300g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 5 jabłek
- 50g zmielonych orzechów laskowych (dałam ziemne)
- 250g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 50g miodu płynnego
- 100g cukru
W jednej misce przesiać składniki suche czyli mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz kakao. Do drugiej wbić jajka i zmiksować z cukrem na puszysty krem, na najwyższych obrotach miksera. Dodać jogurt, olej oraz miód, wsypać orzechy i krótko wymieszać. Płynne składniki dodać do suchych i zmiksować. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do przygotowanego ciasta (w oryginale jabłka układa się na cieście). Ciasto wymieszać i przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna), wyrównać. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło przepisu: tutaj
kuszące i zapewne smakowite :]
OdpowiedzUsuńNie no, wygląd nieziemski ;) A skoro tak jest to na pewno smak też nie odstaje niczym od prezentacji. Super!
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuń