piątek, 7 lutego 2014

Ciasto jogurtowe z jabłkami i cynamonem

Bardzo proste, bardzo szybkie w wykonaniu, bez zbędnego kombinowania. Zapraszam po kawałek ;)


Składniki:
  • 300g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jabłek
  • 50g zmielonych orzechów laskowych (dałam ziemne)
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 50g miodu płynnego
  • 100g cukru

W jednej misce przesiać składniki suche czyli mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz kakao. Do drugiej wbić jajka i zmiksować z cukrem na puszysty krem, na najwyższych obrotach miksera. Dodać jogurt, olej oraz miód, wsypać orzechy i krótko wymieszać. Płynne składniki dodać do suchych i zmiksować. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do przygotowanego ciasta (w oryginale jabłka układa się na cieście). Ciasto wymieszać i przelać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie prostokątna), wyrównać. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


Źródło przepisu: tutaj

3 komentarze:

  1. kuszące i zapewne smakowite :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, wygląd nieziemski ;) A skoro tak jest to na pewno smak też nie odstaje niczym od prezentacji. Super!

    OdpowiedzUsuń