W taki dzień jak dzisiaj nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego, tłustego i niestety niezdrowego. Wybrałam oponki serowe, gdyż w robieniu takich prawdziwych pączków czuje się jeszcze niepewnie. Mimo wszystko ja dzisiaj podziękuję za pączka ale pewnie mąż i córka nie odmówią kilku pysznym oponkom.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 250g twarogu chudego ( w oryginale mascarpone 250g)
- 1/3 szklanki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Twaróg zmielić lub zmiksować w malakserze, dodać jajka, cukier, przesianą mąkę i sodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je (podsypując obficie mąką) na grubość ok 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, kieliszkiem zrobić w środku mały otwór. W garnuszku rozgrzać olej. Usmażyć jedną oponkę na próbę (lub np. dziurkę pozostałą z wycinania ciasta). Oponka powinna się smażyć 2 - 3 minuty z każdej strony i nabrać złoto - brązowego koloru. Po usmażeniu odsączać je na papierowym ręczniku, gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
świetne:) też takie dzisiaj zrobiłam:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń