Bardzo szybkie w wykonaniu placuszki. Swoją puszystość zawdzięczają dobrze ubitymi jajkami. Nie ma w nich nic odkrywczego, jednak smakują każdemu i znikają w tempie ekspresowym. Wspaniałe na śniadanie w towarzystwie np. ulubionego dżemu.
Składniki (podwójna porcja):
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 jabłka
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wlać mleko. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki lub w plasterki, dodać do ciasta, wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju aż będą rumiane z obu stron, nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło przepisu: tutaj
Racuchy są świetne! :) Mąż je uwielbia i chce tylko z tego przepisu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPatrycja
Genialneeee:))
OdpowiedzUsuńMi nie smakuja:-(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :(
UsuńWyśmienite,takie jak w dzieciństwie!
OdpowiedzUsuńWyśmienite! Takie jak w dzieciństwie!
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuń