piątek, 7 marca 2014

Puszyste racuchy bez drożdży

Bardzo szybkie w wykonaniu placuszki. Swoją puszystość zawdzięczają dobrze ubitymi jajkami. Nie ma w nich nic odkrywczego, jednak smakują każdemu i znikają w tempie ekspresowym. Wspaniałe na śniadanie w towarzystwie np. ulubionego dżemu.


Składniki (podwójna porcja):
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 jabłka

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wlać mleko. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki lub w plasterki, dodać do ciasta, wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju aż będą rumiane z obu stron, nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)


Źródło przepisu: tutaj

7 komentarzy:

  1. Racuchy są świetne! :) Mąż je uwielbia i chce tylko z tego przepisu :) Pozdrawiam
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi nie smakuja:-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite,takie jak w dzieciństwie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite! Takie jak w dzieciństwie!

    OdpowiedzUsuń