wtorek, 18 marca 2014

Placki ziemniaczane po rosyjsku z sosem czosnkowym

Czyli inna wersja klasycznych placków ziemniaczanych. W oryginale z dodatkiem boczku wędzonego, ale ja użyłam kiełbasy. 


Składniki:
Na placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 100g szynki, boczku bądź kiełbasy (dałam 1 spory kawałek kiełbasy)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
Sos czosnkowy:
  • 1 większe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 - 2 łyżeczki majonezu
  • 3 nieduże ząbki czosnku (ilość wg upodobania)
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)


Cebulę obrać i wraz z kiełbasą pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić cebulę i kiełbasę, podsmażyć, można podlać odrobiną oleju. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach (na papkę). Masę odcisnąć z wody na sicie lub przez tetrę, przełożyć do miski (wodę z wyciśnięcia wylać). Dodać jajka, lekko przestudzoną cebulę z kiełbasą, przyprawy, kilka łyżek mąki, wymieszać. Ciasto powinno być papkowate, ale nie rzadkie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placuszki (wielkość wg upodobań) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Jogurt wymieszać z mjonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Szybciej można wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Schłodzić chwilę w lodówce aby składniki się przegryzły. Gotowym sosem polać placuszki.
Smacznego :)


Przepis znaleziony tutaj

1 komentarz: