Składniki:
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 100g szynki, boczku bądź kiełbasy (dałam 1 spory kawałek kiełbasy)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 większe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 - 2 łyżeczki majonezu
- 3 nieduże ząbki czosnku (ilość wg upodobania)
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Cebulę obrać i wraz z kiełbasą pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić cebulę i kiełbasę, podsmażyć, można podlać odrobiną oleju. Ziemniaki obrać,
zetrzeć na tarce na małych oczkach (na papkę). Masę odcisnąć z wody na
sicie lub przez tetrę, przełożyć do miski (wodę z wyciśnięcia wylać).
Dodać jajka, lekko przestudzoną cebulę z kiełbasą, przyprawy, kilka łyżek mąki, wymieszać. Ciasto powinno być
papkowate, ale nie rzadkie. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć
placuszki (wielkość wg upodobań) z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na
papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Jogurt wymieszać z mjonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Szybciej można wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Schłodzić chwilę w lodówce aby składniki się przegryzły. Gotowym sosem polać placuszki.
Smacznego :)
Przepis znaleziony tutaj
świetne połączenie , lubię sos czosnkowy:)
OdpowiedzUsuń