Przygotowuje się je dosłownie w 5 minut (nie licząc gotowania kaszy, ale to można zrobić dzień wcześniej), są delikatne, rozpływają się w ustach, pyszne na śniadanko lub jako przekąska. Podawałam je z moim ulubionym serkiem Bieluchem oraz plasterkami banana. Pyszne, pożywne a na dodatek dietetyczne! Polecam :)
Składniki (mi wyszło 8 niewielkich placuszków):
- 1 jajko
- 1/2 banana
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- do dekoracji ulubione owoce, serek
3 łyżki suchej kaszy jaglanej ugotować w 3/4 szklance wody, do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotową kaszę, jajko, 1/2 banana oraz łyżeczkę siemienia zmiksować na gładkie ciasto. Będzie rzadkie, nie należy się przejmować. Placki smażyć po kilka minut na każdej stronie (1 łyżka ciasta to 1 placek), na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Podawać posmarowane serkiem i z drugą połową banana bądź innymi owocami.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Super przepis. Wyszły idealne ;) Na wierzchu serek waniliowy pasuje idealnie. Jutro test z innymi owocami.
OdpowiedzUsuń