niedziela, 23 marca 2014

Wiosenny tort czekoladowo - truskawkowy

Pyszny, delikatny i puszysty torcik tym razem z wykorzystaniem biszkoptu kakaowego. Nie jest trudny w wykonaniu, bardzo ładnie się kroi. Mus przygotowałam (niestety) z mrożonych truskawek, nie mogę się doczekać kiedy będą już te świeżutkie i słodkie. Boki obsypałam tartą czekoladą.
Przepis na biszkopt pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków klik.


Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
Nasączenie:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Masa truskawkowa:
  • 300g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 pełna łyżka żelatyny (+ 4 łyżki wody do rozpuszczenia)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
  • tarta czekolada do dekoracji

Składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodawać cukier i dalej ubijać na lśniącą pianę. Dodawać po kolei żółtka, po każdym miksując. Do masy wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), przelać ciasto, wyrównać. Biszkopt piec w temp. 160 - 170 stopni przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.

Truskawki dzień wcześniej rozmrozić lub zamrożone wsypać do garnuszka i podgrzewać pod przykryciem aż się rozpuszczą. Zmiksować je na gładki mus wraz z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, następnie podgrzać ją w małym garnuszku do rozpuszczenia. Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu i wymieszać, następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić najlepiej do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno wraz z fixami oraz cukrem pudrem. Na koniec wlać mus truskawkowy i zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia. 

Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować przygotowaną mieszanką, wyłożyć 1/3 część musu, przykryć drugim plackiem, ponownie naponczować wyłożyć kolejną część musu, przykryć ostatnim plackiem, naponczować. Górę i boki posmarować pozostałą częścią musu. Boki obłożyć startą czekoladą, górę udekorować truskawkami.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz