czwartek, 27 lutego 2014

Marchewkowe z kremem

Nie będę się rozpisywać na temat tego ciasta, gdyż każde marchewkowe jest przepyszne, nie inaczej było w tym przypadku. Niby nic nadzwyczajnego, ale przełożone kremem maślanym smakuje jeszcze lepiej. Polecam :)


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
  • 5 jajek
  • 300g mąki
  • 330g cukru (dałam 210g i uważam, że taka ilość jest wystarczająca)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
Krem maślany:
  • 500 ml mleka
  • 110g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 16g cukru waniliowego
  • 200g masła
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • lub polewa czekoladowa z 40g masła i 100g czekolady

Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować przez min. 5 minut na puszysty, jasny krem. Następnie dodać olej, wymieszać, przesiać mąkę z proszkiem, sodą oraz cynamonem, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać marchew i wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie była to tortownica 22 cm, ale polecam upiec ciasto w większej tortownicy lub, jak w oryginale blaszce o wymiarach 25x35 cm). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.

Przygotować krem. 380 ml mleka wlać do garnuszka, dodać cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło, zagotować co jakiś czas mieszając. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną rozrobić w pozostałym mleku. Do gotującego się mleka wlać mieszankę, gotować aż masa zgęstnieje i będzie przypominać budyń. Zdjąć z ognia i przestudzić. 

Zimny placek przekroić wzdłuż i przełożyć kremem, przykryć drugim plackiem. Ciasto można polać przygotowaną polewą z czekolady i masła, ja posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego :)



Źródło przepisu: tutaj.

2 komentarze: