Sezon na truskawki w pełni więc postanowiłam upiec coś dietetycznego i zdrowego zarazem. Wybór padł na biszkopt, tym razem w wersji bezglutenowej. Byłam strasznie ciekawa jak będzie wyglądać i jak się będzie pracować z takim biszkoptem, okazało się, że to nic skomplikowanego, wystarczy zamienić zwykłą mąkę pszenną na kukurydzianą a zwykły biały cukier na ksylitol. Dzięki temu taki biszkopt również świetnie nadaje się do tortu.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklani ksylitolu (cukru brzozowego)
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 300g truskawek
- 1 serek np Bieluch
- truskawki do ozdoby
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać ze sobą i odłożyć. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksować. Na koniec wsypać mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać. Na wierzch wysypać truskawki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 170 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony biszkopt posmarować serkiem i ozdobić truskawkami.
Smacznego :)
Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz