sobota, 21 czerwca 2014

Bezglutenowy biszkopt z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni więc postanowiłam upiec coś dietetycznego i zdrowego zarazem. Wybór padł na biszkopt, tym razem w wersji bezglutenowej. Byłam strasznie ciekawa jak będzie wyglądać i jak się będzie pracować z takim biszkoptem, okazało się, że to nic skomplikowanego, wystarczy zamienić zwykłą mąkę pszenną na kukurydzianą a zwykły biały cukier na ksylitol. Dzięki temu taki biszkopt również świetnie nadaje się do tortu.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklani ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 300g truskawek
Dodatkowo:
  • 1 serek np Bieluch
  • truskawki do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki przesiać ze sobą i odłożyć. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksować. Na koniec wsypać mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać. Na wierzch wysypać truskawki.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 170 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony biszkopt posmarować serkiem i ozdobić truskawkami.
Smacznego :)



Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz